Barco keert 70 miljoen extra uit

De raad van bestuur van Barco gaat een bijzondere algemene vergadering bijeenroepen om het kapitaal te verminderen en ongeveer 70 miljoen fiscaal vriendelijk terug te betalen aan de aandeelhouders. Dat zal tegen half 2008 gebeuren. Voorzitter Herman Daems had eerder al laten uitschijnen dat Barco momenteel meer kapitaal heeft dan werkelijk nodig.

Maandag was het Barco-aandeel nog zwaar onderuit gegaan omdat de beleggers zich zorgen maakten over de effecten van de dalende dollar.

De derdekwartaalresultaten blijken echter best mee te vallen. De omzet steeg 11% tot 189 miljoen, met een nettowinstmarge van 4,9%. Die winstmarge blijft zeer bescheiden, maar ze verbeterde wel meer dan 26%.

De lagere dollarkoers knabbelde 3 miljoen uit de winst voor financiële resultaten en belastingen (ebit), maar dat is opgevangen door de verkoops- en marketingkosten, als een percentage van de omzet, te verminderen (van 17,4 naar 15,5%). Onderzoeks- en administratiekosten stegen gelijk met de omzet.

Het orderboekje van Barco zit nog altijd 13,2% boven dat van 2006, hoewel de bestellingen in het derde kwartaal 5% lager uitkwamen. Barco wijt dat aan zijn grootste divisie, Media & Entertainment, waar een reuzebestelling uit Dubai, vorig jaar, de vergelijking vandaag vertekent.

Qua omzet deed Media & Entertainment 25,6% beter dan vorig jaar, met stijgingen in Media (elektronische reclamepanelen) en digitale cinema. De winstmarge voor financiële kosten en belastingen (Ebit) steeg van 3,9% naar 5,5%.

De controlekamers (Security & Monitoring) van Barco deden het uitstekend. De omzet steeg 23,2% en ook de bestellingen gingen met een dubbel cijfer omhoog. De ebit-marge steeg van 1,3% naar 3,9%.

De schermen en oplossingen voor medische visualisatie en scanners (medical imaging) stagneerden qua omzet, maar zagen wel hun orderboekje aandikken door één grote bestelling die in de komende maanden wordt geleverd. De Amerikaanse omzet van de divisie daalde als gevolg van de Deficit Reduction Act. De ebit-marge van de divisie, de meest winstgevende bij Barco, daalde met 38%.

De kleinere activiteiten van Barco (presentatie, simulatie, avionics) presteerden alles bijeen zwakker.

Barco gaat nu uit van een omzetgroei in 2007 van tussen 7 en 9%. Dat is iets optimistischer dan de vorige doelstelling, die tussen 6 en 9% lag. De Ebit-marge zou door het wisselkoerseffect iets lager dan 9% uitkomen.

Barco geeft later vandaag meer uitleg aan de analisten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content