Bart Tommelein meest actieve twitteraar van de Vlaamse Regering

© BELGA

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) blijkt, niet geheel onverwacht, de meest actieve twitteraar van de federale regering. Van de Vlaamse ministers stuurt Bart Tommelein (Open VLD) de meeste tweets de wereld in. Die worden vooral via iPhone verzonden.

Sociale media-expert Bruno Peeters onderzocht op zijn blog het twittergedrag van onze regeringsleden. Via de Twitter API vroeg hij de tweets op van de veertien ministers en vier staatssecretarissen van de federale regering en van de negen ministers van de Vlaamse Regering.

Die API laat slechts toe om de laatste 3.200 tweets per gebruiker op te vragen. Vier Vlaamse ministers zitten daar al een stuk boven: Hilde Crevits (7.055), Geert Bourgeois (7.986), Sven Gatz (14.735) en Bart Tommelein (18.792). Daarom focuste Peeters zich vooral op de tweets die de regeringsleden sinds 1 september verstuurden. Ook daar is Tommelein koploper met 1.066 tweets – gemiddeld tien tweets per dag.

Wanneer we ook de federale regering er bij betrekken, dan moet de Vlaamse Minister van Begroting, Financiën en Energie wel onderdoen voor staatssecretaris Theo Francken, die in dezelfde periode maar liefst 1.609 berichten de wereld instuurde – zo’n zestien tweets per dag. Daarmee laat Francken Maggie De Block en Didier Reynders ver achter zich.

Bart Tommelein meest actieve twitteraar van de Vlaamse Regering
© Bruno Peeters

De gebruikers van Android-apps zijn duidelijk in de minderheid in de Wetstraat. De federale regeringsleden tweeten vooral via hun iPhone (63 procent). De Vlaamse ministers sturen zelfs drie kwart van hun tweets via een iPhone. Die dominantie van Apple ligt in lijn met een eerdere rondvraag van Data News. Enkel Jo Vandeurzen en Pieter De Crem maken geen gebruik van een iPhone.

Een aantal regeringsleden gebruiken twee verschillende toestellen (@alexanderdecroo, @Koen_Geens1, @Maggie_DeBlock en @BenWeyts). Dat kan een indicatie zijn dat hun medewerkers toegang hebben tot hun Twitter-account. Nog opvallend: de regeringsleden (of hun communicatiemedewerkers) lijken amper gebruik te maken van social media monitoring en publishing tools. Enkel Tweetdeck en Hootsuite werden af en toe gebruikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content