Bart Tommelein: ‘Prepaid-kaarten afschaffen is schieten met een kanon op een mug’

Bart Tommelein (Open VLD) © Belga Image

Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open VLD) is er niet voor gewonnen om de anonieme prepaid-kaarten af te schaffen. Dat zei hij in De Zevende Dag. Verder wil hij ook meer controle op zwartwerk bij overheidsopdrachten.

Bij overheidsopdrachten wordt in principe altijd de goedkoopste kandidaat geselecteerd. Volgens Tommelein werd nu echter de afspraak gemaakt dat er ook meer naar kwaliteit zal worden gekeken. “We moeten beter controleren op zwartwerk. Als we altijd de goedkoopste offerte nemen, is het onze taak om te controleren of die lage prijzen niet te maken hebben met sociale dumping en oneerlijke concurrentie van buitenlandse werknemers”, zei hij zondag.

“Ik zal met de eerste minister afspraken maken om ervoor te zorgen dat we dat beter controleren en dat fraude in de bouwsector niet meer kan.”

Proportioneel

De staatssecretaris, eveneens bevoegd voor Privacy, liet in De Zevende Dag ook weten dat de vraag naar minder anonimiteit bij prepaid betaalmethodes voor gsm wat hem betreft niet mag leiden tot de afschaffing van de prepaid-kaarten. “Ik begrijp dat minister van Justitie Koen Geens alle misdadigers wil oppakken, en dat hij die beter kan pakken als er geen anonieme prepaid-kaarten meer zijn. Maar daar is het niet meer proportioneel, 40 procent van de mensen gebruikt zo’n kaart. Een aantal mensen gebruikt die kaarten uit budgettaire overwegingen”, zei Tommelein.

De staatssecretaris had het over “schieten met een kanon op een mug”. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content