Base enige groeier op mobiele markt

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Omdat Base in het eerste kwartaal van dit jaar de enige mobiele operator was die zijn dienstenomzet zag groeien, vergroot het bedrijf zijn marktaandeel.

Omdat Base in het eerste kwartaal van dit jaar de enige mobiele operator was die zijn dienstenomzet zag groeien, vergroot het bedrijf zijn marktaandeel.

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Telecompaper. In het eerste kwartaal haalde de Belgische telecommunicatiemarkt een omzet uit diensten van 911 miljoen euro. Dat 1,4 procent minder dan het laatste kwartaal van 2008 en 2,3 procent minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De groei in omzet uit data kon de druk op prijzen, vooral door overheidsingrijpen (roaming, terminatietarieven), niet compenseren.

De marktonderzoeker verwacht dat de markt nog 2 à 3 procent zal inkrimpen dit jaar, tot 3,6 miljard euro.

Base was de enige operator die in het eerste kwartaal tegenover vorig jaar kon groeien. Daardoor vergroot het bedrijf zijn marktaandeel met 1,2 procent tot 16,9 procent. Dat ten koste van marktleider Proximus (Belgacom) dat zijn aandeel zag zakken tot 48 procent. Mobistar bleef stabiel op 35,1 procent.

Tegenover een daling van de omzet staat een stijging van het aantal mobiele abonnees tot 12,2 miljoen. De marktpenetratie steeg zo jaar op jaar van 105,6 procent tot 113,9 procent. Ook hier kon Base zijn marktaandeel vergroten tot 28,6 procent. Mobistar haalt 30,9 procent, Proximus 40,5 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content