Base in beroep tegen hogere gsm-tarieven
Base, de kleinste mobiele operator, heeft aan het Hof van Beroep in Brussel gevraagd om een beslissing van het Bipt die tot hogere gsm-tarieven kan leiden, onmiddellijk te schorsen. De beslissing zou normaal op 1 februari ingaan.
Base, de kleinste mobiele operator, heeft aan het Hof van Beroep in Brussel gevraagd om een beslissing van het Bipt die tot hogere gsm-tarieven kan leiden, onmiddellijk te schorsen. De beslissing zou normaal op 1 februari ingaan.
De telecomwaakhond Bipt veranderde in de week voor Kerstmis de manier waarop de prijzen voor gespreksafgifte tussen de operatoren worden berekend.
Het resultaat is dat Proximus vanaf 1 februari gemiddeld 7% meer zal ontvangen van de andere operatoren, vergeleken met wat onder het oude plan het geval zou zijn, terwijl Mobistar 6% minder en Base zelfs 12% minder zouden krijgen. Omdat ongeveer de helft van de telefoontjes naar gsm’s bij Proximus-klanten uitmonden, kunnen de nieuwe tarieven de trend tot prijsdaling in het mobiele verkeer aanzienlijk vertragen. Dat bellen naar Mobistar en Base-klanten goedkoper wordt, weegt immers nauwelijks op. Bovendien gebruikte Base zijn hoge vergoedingen voor gespreksafgifte om de tarieven voor zijn eigen klanten te verlagen, wat nu moeilijker wordt.
Voor Belgacom is de nieuwe tariefberekening over de hele lijn gunstig. De vaste abonnees van Belgacom betalen meer voor bellen naar Proximus, maar dat behoort tot de Belgacom-groep. Belgacom bespaart daarentegen wel op de facturen van Mobistar en Base. En als Belgacom, zoals in het verleden het geval was, die prijsdaling niet direct doorrekent naar zijn klanten is dat puur winst. Base raamt dat Belgacom er 75 miljoen euro per jaar beter van wordt, terwijl zijzelf 35 miljoen minder ontvangsten boeken.
De nieuwe tariefberekening treft Base dubbel omdat het sterk inzet op tariefformules met een vaste prijs, ongeacht het netwerk dat wordt gebeld. Als de oproepen naar Proximus – de helft van de mobiele oproepen – duurder worden, telt dat direct door, zegt general counsel Marc Van Asbroeck van Base.
Achtergrond voor de herziening door het Bipt is de eis van de Europese Commissie om de afwikkelingsvergoedingen voor mobiele gesprekken binnen een redelijke termijn symmetrisch te maken. In een markt met perfect evenwicht tussen de spelers zouden die tarieven immers gelijk moeten zijn. Helaas zijn de marktverhoudingen allerminst gelijk. Symmetrie is vandaag in feite voordelig voor de grootste operatoren, die het meest gesprekken binnenkrijgen en ook lekker goedkoop meer gesprekken totaal over hun eigen netwerk kunnen laten lopen. De asymmetrie in de afgiftetarieven (terminatietarieven) moet dat netwerkeffect precies compenseren.
Financieel directeur Marcel Smits van KPN ziet in de maatregel van de Commissie zelfs een geheime agenda om kleine operatoren zoals Base uit de markt te duwen. De Europese Commissie zou volgens hem graag zien dat de Europese markt verdeeld wordt onder enkele grote operatoren, die volgens de Commissie door hun schaal beter opgewassen zouden zijn tegen buitenlandse concurrenten. Marcel Smits noemt dat idee “een verschrikkelijke vergissing”, omdat het zou leiden tot minder concurrentie en logge operatoren, die allerminst tegen de Amerikaanse opgewassen zouden zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier