Base lanceert eindelijk 3G-netwerk

De mobiele operator Base – deel van KPN Group Belgium – start vandaag met de eerste uitrol van het 3G-netwerk.

De mobiele operator Base – deel van KPN Group Belgium – start vandaag met de eerste uitrol van het 3G-netwerk.

Zes jaar na de opstart van de 3G-netwerken van Proximus en Mobistar, start Base eindelijk ook met een eigen 3G-netwerk. In augustus vorig jaar [klonk het nog] dat het 3G-netwerk “voor het einde van 2009” gelanceerd zou worden, maar die deadline bleek uiteindelijk niet haalbaar. Base zag zich door het BIPT genoodzaakt om nu kleur te bekennen, en zo aan de licentievoorwaarden te blijven voldoen.

Hoewel volgens Base 50 procent van de bevolking umts-dekking heeft, focust de initiële uitrol van het netwerk vooral op Gent en Antwerpen. Daar is vanaf vandaag meteen het snellere hspa beschikbaar. Aanvankelijk was het de bedoeling om ook in Brussel in hspa-dekking te voorzien, maar de operator ondervindt heel wat problemen om de nodige bouwvergunningen te krijgen.

De bedoeling is om later dit jaar het 3G-netwerk verder uit te rollen in de zes belangrijkste steden. De snelheid wordt momenteel nog beperkt tot 500 kbps per klant, omdat Base eerst de impact op het netwerk wil zien. Base zegt wel dat deze snelheid gegarandeerd wordt voor alle klanten. Later dit jaar zal de snelheid beetje bij beetje opgetrokken worden.

Klanten in Gent en Antwerpen zullen automatisch op het 3G-netwerk gezet worden. In de andere regio’s raadt Base aan om voor mobiele data voorlopig bij Edge te blijven. Eind december [schreven we overigens nog] dat Base voor de verdere uitrol van het 3G-netwerk met de Chinezen van ZTE in zee ging en leverancier Ericsson voor het eerst buitenspel zette.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content