Base-overname: De Croo vraagt concurrentie-beschermende maatregelen

Alexander De Croo (Open VLD) © BELGA

De Belgische en Europese mededingingsautoriteiten moeten correctiemaatregelen uitwerken om de concurrentie te vrijwaren. Zo reageert bevoegd minister Alexander De Croo (Open VLD) op de overname van Base door Telenet.

De Belgische en Europese mededingingsautoriteiten moeten correctiemaatregelen uitwerken om de concurrentie te vrijwaren. Dat zegt minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo (Open VLD) naar aanleiding van de geplande verkoop van Base aan Telenet. Een efficiënte toegang voor andere marktspelers tot de vaste en mobiele netwerken is daarbij cruciaal voor de minister. Dat moet toelaten dat alternatieve spelers via innovatieve aanbiedingen tegen concurrentiële prijzen kunnen blijven concurreren.

Voorwaarden

Minister De Croo merkt op dat Base de afgelopen jaren een belangrijke rol heeft gespeeld met innovatieve aanbiedingen tegen lage prijzen en dat het via toegang aan virtuele spelers de marktwerking een sterke boost heeft gegeven. Tenslotte heeft Base een triple play product in de markt gezet met een prijs die lager lag dan de concurrentie. Het is voor De Croo aan de mededingingsautoriteiten om te identificeren onder welke concurrentiebeschermende voorwaarden een mogelijke verkoop van Base aan Telenet kan worden goedgekeurd.

De kleine virtuele mobiele operatoren op het netwerk van Base, die specifieke doelgroepen aanspreken met innovatieve abonnementen tegen lage prijzen, moeten hun concurrentiestimulerende rol kunnen blijven spelen, vindt de liberale vicepremier. Naar aanleiding van eerdere speculaties had de minister aan telecomregulator BIPT al gevraagd zich voor te bereiden op alle mogelijke verkoopscenario’s, om een ondersteunende rol te kunnen spelen bij de mededingingsautoriteiten.

‘Innovatieve diensten’

De minister meent dat het BIPT het best is geplaatst om de impact van een verkoop op de marktconcurrentie in te schatten en geschikte maatregelen voor te stellen om de concurrentie te garanderen. De Croo herhaalt dat het belang van mobiel internet de volgende jaren alleen maar zal toenemen. “Daarom is het belangrijk dat er voldoende netwerkinvesteringen gebeuren om een verdere groei van de digitale samenleving te garanderen. Dit alles moet gebeuren in een markt die voldoende concurrentieel is zodat gebruikers toegang hebben tot innovatieve diensten tegen scherpe prijzen”, besluit de minister. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content