Base stopt investeringen in Waals netwerk

© Belga

In de marge van een gemeenschappelijke studie over de telecomsector zegt Jos Donvil, ceo van Base Company, dat zijn bedrijf niet langer investeert in het Zuiden van het land omdat het economisch niets oplevert.

Base Company is zoals alle operatoren nog steeds niet opgezet met de zendmasttaks in Wallonië. “Die taks eet een enorm deel van de winsten weg in Wallonië. Voor Base Company gaat die zelfs naar nul toe. Dus vragen we ons af of we dan nog wel moeten investeren in dat deel van het land,” aldus Donvil.

De uitspraken van de topman vallen in de marge van een gemeenschappelijke studie van de operatoren over de impact van telecom in ons land. Gewapend met die cijfers trekken de ceo’s aan de alarmbel om een beter investeringsklimaat, en een daarop afgestemde regulering, te vragen.

Geen afbouw

Activiteiten afbouwen in het Zuiden van het land is volgens Donvil echter niet aan de orde. Ook omdat een site afbreken even veel kost als een nieuwe bouwen. Concreet wil dat zeggen dat vooral in landelijke gebieden de kwaliteit van het netwerk niet zal toenemen. Niet onbelangrijk als je weet dat de 4G-uitrol op dit moment nog volop bezig is.

Maar ook alternatieven zoals het delen van masten is volgens Donvil geen optie. “We hebben bij Base Company alle scenario’s bekeken maar het haalt niets uit,” zegt hij aan onze redactie. De redenen zijn onder meer dat de drie netwerken niet altijd met dezelfde technologie werken, maar ook dat er bij een gedeelde mast opnieuw vergunningen nodig zijn en de bestaande masten moeten worden afgebroken, factoren die veel geld kosten en zo de efficiëntiewinst wegnemen waardoor samenwerken economisch gezien weinig uithaalt.

De Croo: “Ieder zijn keuze”

Alexander De Croo, federaal minister voor Telecom, kreeg de kwestie van de zendmasttaks ook vanuit de zaal voorgeschoteld, maar hij wijst op de keuzevrijheid die de lokale overheid heeft. “Iedereen heeft daar zijn bevoegdheid in. Bepaalde gewesten maken hun keuze en je ziet de gevolgen in rendabiliteit en de activiteiten en investeringen die er gebeuren. Als we verder willen geraken dan moeten we samenwerken dus ik ben zeker voorstander van dialoog, maar je moet ook de instituten en regels in ons land respecteren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content