Base test 4G LTE Advanced: in 90 seconden HD-film downloaden

Base heeft in Hasselt tests met het nieuwste 4G LTE Advanced-netwerk aangekondigd. Dat zal een snelheid hebben van 300 Mbps, waarmee bijvoorbeeld een HD-film in 90 seconden gedownload kan worden. Met het huidige 3G-netwerk duurt dat 45 minuten.

4G LTE Advanced is de naam van de technologie waarmee Base momenteel tests uitvoert. Dit gebeurt in Hasselt. Base bereikt nu al een downloadsnelheid van 266 Mbps, wat in een labo-omgeving oploopt tot 300 Mbps.

“Klanten zullen door deze technologie een totaal andere gebruikerservaring beleven”, zegt Suzanne Kelder, CTO van Base. “Je mobiele toestel zal een online videotheek worden, waarbij grote bestanden in sneltreinvaart beschikbaar zijn in perfecte kwaliteit.”

Een vergelijking: de huidige 3G-snelheid is zo’n 42 Mbps, die van het 4G-netwerk zo’n 86 Mbps. Met de LTE Advanced wordt dit tot 300 Mbps. “Een HD-film van 1 gigabyte kun je vandaag downloaden in 45 minuten. Wij zullen dit straks kunnen in 90 seconden.”

Wanneer deze technologie gecommercialiseerd wordt, durft Base niet voorspellen. Er dienen aanpassingen aan de infrastructuur en de software gemaakt te worden. Bovendien moeten de smartphones, iPads en andere toestellen hiervoor nog ontwikkeld worden.

Base opende vorige week al zijn gewone, zeg maar ‘minder geavanceerde’, 4G-netwerk. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content