BASE-winkels gaan privacyvriendelijke Blackphone verkopen

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

BASE Company – onderdeel van KPN – gaat in ons land de Blackphone verkopen. De ‘anti-spionage’ smartphone zal ongeveer 500 euro kosten.

Heel wat aandacht dit jaar op het Mobile World Congress voor privacy en security: met dank aan het NSA-schandaal. De beursvloer is dan ook het ideale decor om een smartphone te lanceren die de privacy van gebruikers beschermt, zoals de Blackphone. De Blackphone is een uitvinding van de Spaanse fabrikant Geeksphone én Silent Circle: het softwarebedrijf van niemand minder dan Phil Zimmermann, de uitvinder van PGP. Deze smartphone werd gebouwd rondom Android en draait het eigen ontwikkelde PrivatOS-besturingssysteem dat specifieke aandacht voor security en privacy heeft.

De Blackphone, waarvan de belangrijkste specificaties nu bekend gemaakt zijn, zal via de website verkocht worden vanaf juni. Máár ook via operators wil Blackphone zijn toestellen aan de man brengen. De eerste ‘launch’-partner is KPN. Het telecombedrijf zal de toestellen verkopen in Nederland, Duitsland én België. “In België zal dat via de shops van BASE Company gebeuren”, vertelt Jaya Baloo, chief information security officer bij KPN. “We zijn een telco die echt gelooft dat privacy en security van telecom een basisrecht is. Deze service willen we voor onze klanten beschikbaar maken, en we denken dat je die boodschap het beste kwijt kan via onze winkels”, aldus Baloo.

Via de website van Blackphone zal het toestel verkocht worden aan 629 dollar. “De exacte prijs in België is nog niet bekend, maar zal rond de 500 euro schommelen. We willen echt de prijs op hetzelfde niveau als een iPhone of een Samsung Galaxy S krijgen, zodat een consument echt kan kiezen of hij voor ongeveer hetzelfde geld liever toch privacy heeft”, aldus nog de ciso van KPN. De ambitie van Blackphone is alvast om “enkele honderdduizend” toestellen via KPN te verkopen.

De eerste prototypes zijn op de beurs te bekijken. “Laat het duidelijk zijn dat dit géén hopbbyproject is. Dit is een écht product en we willen die écht aan de man brengen”, maakt Toby Weir-Jones, managing director vab Blackphone nog duidelijk. Waarom KPN dit als eerste telco ondersteunt, willen we nog weten. “Omdat we met Eelco Blok een ceo hebben die er honderd procent in gelooft en die de problematiek ook erkent. Hij is zelf ook heel erg actief rond het security-onderwerp”, luidt het antwoord van Jaya Baloo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content