Base wint abonnees maar ziet omzet dalen

De Belgische telecomoperator Base heeft in het derde kwartaal 46.000 nieuwe klanten met een gsm-abonnement (postpaid) gewonnen, dankzij de introductie van nieuwe mobiele abonnementen in het tweede kwartaal.

De telecomoperator Base heeft in het derde kwartaal 46.000 nieuwe klanten met een gsm-abonnement (postpaid) gewonnen, dankzij de introductie van nieuwe mobiele abonnementen in het tweede kwartaal. Dat blijkt dinsdag uit de kwartaalcijfers van KPN.

Het Nederlandse moederbedrijf van Base Company zag de nettowinst in het derde kwartaal op jaarbasis ruimschoots halveren tot 87 miljoen euro.


In België ging de omzet 10 procent lager tot 181 miljoen euro. KPN behaalde een omzet van 2,08 miljard euro, tegen 2,25 miljard euro een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (ebitda) viel met 743 miljoen euro 14 procent lager uit dan in het derde kwartaal van 2012. In de cijfers zijn de resultaten van de Duitse mobiele dochter E-Plus niet meegerekend. Dat onderdeel wordt verkocht aan Telefónica Deutschland, mits de mededingingsautoriteiten daarvoor toestemming geven. KPN zei op koers te liggen om zijn financiële doelstellingen voor heel 2013 te halen.

Vooral bij de mobiele tak in Nederland stonden de resultaten nog altijd onder druk. De omzet nam met 11 procent af tot 375 miljoen euro, het bedrijfsresultaat zelfs met 30 procent tot 101 miljoen euro. Wel vervijfvoudigde het aantal klanten dat gebruik maakt van 4G, de nieuwste vorm van mobiel internet waarvoor KPN eind vorig jaar op een frequentieveiling diep in de buidel heeft moeten tasten.

In België ging de operationele kasstroom (ebitda) in het derde kwartaal 36 procent lager tot 47 miljoen euro. In de eerste negen maanden van 2013 won Base netto 91.000 postpaidklanten, maar verloor het 178.000 prepaidklanten. Het bedrijf verwijst hiervoor naar enkele elementen. Zo werden in het derde kwartaal van 2012 930.000 vervallen sim-kaarten ‘opgekuist’ en bij Ortel, een mvno of virtuele mobiele operator die gebruik maakt van het netwerk, ging het vorig jaar om 334.000 opgeruimde sim-kaarten en in het tweede kwartaal van 2013 om 108.000 inactieve sim-kaarten.

“Zoals verwacht bleven de marktomstandigheden in het derde kwartaal uitdagend. Desondanks tonen onze activiteiten in Nederland en België positief operationeel momentum”, zegt KPN-topman Eelco Blok in het persbericht.

Blok blikt ook nog terug op het overnamebod dat de Mexicaanse telecomreus America Movil uiteindelijk vorige week introk. “Met América Móvil hebben we talrijke gesprekken gevoerd over hun voorgenomen, ongevraagde openbare bod. Dit zorgvuldige proces heeft niet geleid tot een overeenkomst die kon worden aanbevolen aan onze aandeelhouders.” América Móvil heeft al een belang van bijna 30 procent in KPN. (Belga)

Partner Content