Basisversie van Word en Excel voortaan gratis

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Consumenten die een nieuwe Windows pc kopen, kunnen vanaf juli beschikken over een gratis basisversie van Word en Excel. Microsoft evolueert met Office 2010 voor een stuk naar een freemium model. Office Starter 2010, dat de basisfuncties van Word en Excel bevat, wordt binnen enkele weken standaard geleverd op nieuwe Windows pc’s, en vervangt het vroegere ‘Office Works’. “Gebruikers kunnen voortaan snel een aantal basisdocumenten aanmaken op hun pc, zonder dat ze daarvoor een heel Office-pakket hoeven aan te kopen”, klonk het op de Office 2010-persconferentie. Microsoft steekt niet onder stoelen of banken dat het met deze demarche de wind uit de zijlen wil halen van gratis open source pakketten zoals Open Office.

Consumenten die een nieuwe Windows pc kopen, kunnen vanaf juli beschikken over een gratis basisversie van Word en Excel.

Microsoft evolueert met Office 2010 voor een stuk naar een freemium model. Office Starter 2010, dat de basisfuncties van Word en Excel bevat, wordt binnen enkele weken standaard geleverd op nieuwe Windows pc’s, en vervangt het vroegere ‘Office Works’.

“Gebruikers kunnen voortaan snel een aantal basisdocumenten aanmaken op hun pc, zonder dat ze daarvoor een heel Office-pakket hoeven aan te kopen”, klonk het op de Office 2010-persconferentie. Microsoft steekt niet onder stoelen of banken dat het met deze demarche de wind uit de zijlen wil halen van gratis open source pakketten zoals Open Office.

‘Word Starter’ en ‘Excel Starter’ zullen wel advertenties tonen, in een verticale balk aan de rechterkant van het scherm. In eerste instantie worden er enkel reclameboodschappen van Microsoft op de gebruiker losgelaten, in een later stadium zouden het er ook van derden kunnen zijn.

Voor alle duidelijkheid: Office Starter 2010 biedt geen volwaardige Word- en Excel ervaring. Bij Excel kan je bijvoorbeeld geen grafieken weergeven, en ook in Word wordt het onmogelijk om met fotomateriaal te werken.

Wie beslist om toch voor het volledige Office 2010-pakket te kiezen, kan dat doen via het vooraf geïnstalleerde ‘image’ op de pc. De consument hoeft enkel nog een productsleutel aan te kopen, die volgens Microsoft lager geprijsd is dan dezelfde versie in een traditioneel dvd-pakket.

Data News heeft Office 2010 intussen al grondig getest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content