BBC onderuit na DDos aanval

BBC © .

De website en online diensten van de BBC zijn enkele uren offline geweest na een aanval. Ook de storing bij gamingportaal Steam met kerst blijkt intussen een DoS aanval.

Door de panne waren alle websites van de Britse openbare omroep zo’n 3,5 uur lang offline. Ook diensten zoals iPlayer, waarmee Britten online programma’s kunnen opvragen, waren niet of moeilijk toegankelijk. Op dit moment zijn de problemen opgelost, al kan er een occasionele vertraging blijven opduiken.

De aanval werd volgens The Independant veroorzaakt door een Distributed Denial of Service aanval. Daarbij proberen meerdere computers tegelijk zo vaak mogelijk de server van de BBC te contacteren waardoor deze overbelast raakt. Zo’n aanvallen worden vaak gebruikt om grote websites en diensten onderuit te krijgen. Vaak gaat het daarbij vooral om het offline halen van een website en minder om het stelen van gevoelige informatie.

Ook Steam, het populaire gamingplatform, kreeg een gelijkaardige aanval te verwerken. De aanval dateert van kerstdag maar intussen blijkt dat het wel degelijk om een DDoS-aanval gaat.

Tijdens de problemen, die zich tussen 20 en 22u onze tijd voordeden, kregen gebruikers plots pagina’s bedoeld voor andere spelers, met hun aankoopadres, aankoopgeschiedenis en andere details. In totaal werd de info van 34.000 gebruikers foutief getoond.

Wel benadrukt Steam dat volledige kredietkaartnummers en wachtwoorden onzichtbaar bleven. Ook was het niet mogelijk om aankopen voor iemand anders te doen door de technische fout veroorzaakt door de aanval.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content