Bedrijfsafdeling Belgacom houdt stand

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

De omzet van de Belgacom Enterprise business Unit bleef in het …

De omzet van de Belgacom Enterprise business Unit bleef in het vierde kwartaal van 2011 zo goed als stabiel. De inkomsten van mobiele data blijven met een groei van 22 procent sterk toenemen.

De bedrijfsafdeling onder leiding van executive vice president Bart Van Den Meersche boekte in het laatste kwartaal van vorig jaar een omzet van 591 miljoen euro. Dat is een daling met 2,4 procent ten opzichte van vorig jaar, maar dat komt vooral door de verkoop van Telindus Spanje. Dat werd slechts gedeeltelijk gecompenseerd door de overname van Eudasys in Frankrijk eerder op het jaar. Zonder de verkoop en de overname zou de omzet zo goed als stabiel gebleven zijn (-0,2%).

De inkomsten uit vaste telefonie blijven fors afnemen (-7,6%) en bedroegen nog 122 miljoen euro. Belgacom verloor in het vierde kwartaal liefst 15.000 vaste lijnen in het bedrijfssegment. Opvallend is de toename van mobiele data (+22%) dat nu al 57 miljoen euro omzet genereert. Meer dan de helft daarvan is afkomstig van geavanceerde mobiele data (niet sms). Ict zorgde voor een groei met 10 procent tot 182 miljoen euro omzet.

De winst van de bedrijfsafdeling in Q4 bedroeg 296 miljoen euro. Dat is 11 miljoen euro minder dan een jaar voordien. 3 miljoen is te wijten aan de regelgeving. Ook lagere marges op ict-oplossingen zorgden voor minderinkomsten.

Vooral de consumentenafdeling kreeg het hard te verduren in Q4. De bedrijfswinst daalde met 12,4% tot 233 miljoen euro op een totaalomzet van 572 miljoen euro (-4,5%). Het aantal vaste lijnen nam met liefst 21.000 af. Dat is bijna 400 lijnen per werkdag. De opbrengsten uit mobiele data bij eindgebruikers blijven ook sterk stijgen met 11 procent tot bijna 100 miljoen euro. 13 miljoen euro is afkomstig van geavanceerde data.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content