Bedrijfswereld heeft nog geen trek in aanraakschermen

In de consumentenwereld, zeker bij jongeren, heeft de helft van de pc’s binnen dit en vijf jaar een aanraakscherm. Niet zo in de bedrijfswereld…

In de consumentenwereld, zeker bij jongeren, heeft de helft van de pc’s binnen dit en vijf jaar een aanraakscherm. Niet zo in de bedrijfswereld…

Analistenkantoor Gartner komt met de voorspelling dat meer dan 50 procent van de pc’s die gekocht worden door of voor min-15-jarigen tegen 2015 een aanraakscherm zal hebben. Dat betekent dus een gigantische boom van aanraakschermen. In 2009 was dat cijfer nog minder dan 2 procent.

De verklaring is natuurlijk het al wijdverspreide gebruik van aanraakschermen in de mobiele wereld. Ondanks het feit dat aanraaktechnologie al jaren sluimert in de it-wereld, heeft die de voorbije jaren dankzij smartphone een enorme duw in de rug gekregen. Gartner noemt het ‘Apple iPhone-fenomeen’ in het bijzonder bij naam. Het verklaart ook waarom aanraakschermen vooral eerst de consumentenwereld zal overspoelen, binnenkort dus ook in het pc-segment. Ook het onderwijs zal heel snel volgen, klinkt de voorspelling.

In de bedrijfswereld zal aanraaktechnologie daarentegen heel langzaam doorsijpelen, denken de Gartner-analisten. Ze verwachten een penetratie van aanraakschermen op pc’s in 2015 van zo’n 10 procent. Dat omwille van de zware eisen die gesteld worden aan tekstinput en typen en de ingehamerde gewoonte om een muis te gebruiken, zullen aan de gebruikerskant zware hordes zijn. Technologisch zitten veel bedrijven gewoon met langlevende applicaties die geen ’touch’-navigatie ondersteunen. Om het nog niet te hebben over het kostenplaatje.

De reden waarom Gartner toch een penetratie van 10 procent tegen 2015 verwacht, is net het fenomeen van de ‘prosumers’: professionele gebruikers die hun eigen (consumenten)technologie aankopen voor gebruik op kantoor. “Uiteindelijk zullen bedrijven het gebruik van aanraaktechnologie voor hun mainstream kenniswerkers wel moeten erkennen”, aldus nog de analisten.

Gartner verwacht geen revolutie, maar een evolutie, zoals bij zoveel technologieën. “Wat hier anders zal zijn, is de verwachte wijdverspreide aanname van touchtechnologie door de onderwijswereld. Zo zal binnen 10 tot 15 jaar een volledige generatie afstuderen voor wie touc input compleet natuurlijk is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content