Bedrijven moeten niet meer melden welke gegevens ze van u bijhouden

. © BELGA

Bedrijven zullen tegen eind juli 2016 niet langer aan de Privacycommissie moeten doorgeven welke gegevens ze bijhouden van klanten en gebruikers. Dat bericht De Morgen woensdag.

“In veel gevallen zitten we met databanken die niet up-to-date en/of onvolledig zijn, waardoor de regeling zijn nut verliest”, zegt Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Privacycommissie. “Bovendien waren er per jaar maar 140 opvragingen. In verhouding met de inspanningen die ervoor gedaan werden, is dat heel weinig.”

Uiteraard moeten de bedrijven zich wel nog altijd houden aan de Privacywet. Die zegt dat klanten en werknemers bijvoorbeeld op de hoogte moeten gebracht worden van het feit dat ze bepaalde gegevens bijhouden.

De Privacycommissie wordt volgend jaar grondig hervormd. Ze krijgt de bevoegdheid om zelf onderzoeken uit te voeren en boetes uit de delen.

Voor bedrijven is het verdwijnen van de meldingsplicht uiteraard een aanzienlijke vereenvoudiging. Daartegenover staat dat ze meer inspanningen zullen moeten doen voor het afschermen van privacygevoelige data, zoals het aanwerven van een veiligheidsconsulent. (Belga)

Partner Content