‘Bedrijven stellen Windows 7-aanname nog een jaar uit’

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Dat stelt althans Gartner-analist George Shiffler. Hij ziet de komst van Windows 7 in oktober initieel geen gigantisch effect sorteren op de pc-markt.

Dat stelt althans Gartner-analist George Shiffler. Hij ziet de komst van Windows 7 in oktober initieel geen gigantisch effect sorteren op de pc-markt.

“Hoewel de ‘buzz’ rond Windows 7 over het algemeen best positief was, verwachten we niet dat de (pc-)markt aanzienlijk zal afwijken van z’n seizoenstrends als reactie op de release”, meent Shiffler. “Tenzij Microsoft een enorme marketingcampagne op poten zet om Windows 7 te ondersteunen, denken we dat consumenten eenvoudigweg het nieuwe besturingssysteem zullen aankopen op het moment dat ze normaal hun nieuwe pc’s kopen en/of oude pc’s vervangen. Wat professionele gebruikers betreft, verwachten we dat ze de aanname van het nieuwe besturingssysteem nog tenminste een jaar zullen uitstellen. Dat tot ze hun applicaties er ten volle op getest hebben.”

Op zich hoeft dat niet zulk een slecht nieuws te zijn voor Microsoft. De ‘buzz’ rond Windows 7 blijft immers goed en het bedrijf zàl ongetwijfeld een enorme marketingcampagne op poten zetten. Bovendien zal Windows 7 kort na de lancering in oktober al kunnen profiteren van de aantrekkende pc-markt.

Want ook dat voelen de Gartner-analisten aan hun water: de wereldwijde pc-markt toont tekenen van herstel. De kans is volgens hen groot dat het vierde kwartaal al positieve groei zou kunnen vertonen. In 2010 zou de groei in pc-eenheden dan al 10,3 procent bedragen.

Gartner zegt dat op basis van de recentste cijfers de achteruitgang van de pc-verkoop dit jaar maar 6 procent zal bedragen, tot 274 miljoen eenheden. Dat is een pak beter dan de -9,2 procent die de analisten in maart voorspelden. Op de consumentenmarkt zijn de resultaten alvast beter dan verwacht. De bedrijfsmarkt blijft wel nog kwakkelen.

Desktop-pc’s zullen dit jaar qua eenhedenverkoop met 15,7 procent zakken tot 125 miljoen. De omzet zal 26,6 procent achteruitgaan. Het aantal verkochte mobiele pc’s (laptops, mini-notebooks) zal 4,1 procent stijgen tot 149 miljoen stuks, maar de omzet zal 12,8 procent dalen door de almaar dalende prijzen.

“Gebruikers verlengen de levensduur van hun pc door vervangingen uit te stellen, als antwoord op de economische dip”, klinkt het nog. “Het goede nieuws is dat uitgestelde vervangingen geen verloren vervangingen zijn. Dat aantal zou dus sterk moeten groeien in 2010 en 2011, wat de markt nog feller zal doen aantrekken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content