Bedrijven zien almaar meer in open source

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Binnen dit en anderhalf jaar zal ongeveer een derde van het softwareportfolio van de bevraagde bedrijven open source zijn.

Binnen dit en anderhalf jaar zal ongeveer een derde van het softwareportfolio van de bevraagde bedrijven open source zijn. Vijf jaar geleden was dat nog 10 procent.

Dat blijkt uit een enquête van Gartner bij 547 it-verantwoordelijken in 11 landen. Over diezelfde periode is het aandeel van commerciële software in ongeveer even grote mate gedaald. Nu, in die periode is ook het aandeel intern ontwikkelde software gestegen. Dus concludeert Gartner dat open source veelal gebruikt wordt samen met intern ontwikkelde software, veeleer dan te dienen als complete vervanging voor commerciële software.

Meer dan de helft van de respondenten heeft open source software geïntegreerd in de eigen it-strategie. Een derde noemt onder meer argumenten als flexibiliteit, betere innovatie, kortere ontwikkelingstijden en snellere aanschafprocessen.

“Een concurrentievoordeel halen, is nu een belangrijke reden geworden om te kiezen voor een opensourceoplossing”, stellen de Gartner-analisten. “Dat suggereert dat gebruikers anders naar open source beginnen te kijken. Als ze de code kunnen aanpassen om die uniek voor hun bedrijf te kunnen maken, hebben ze een concurrentievoordeel gecreëerd.”

Eén op vijf organisaties (22 procent) maakt consistent gebruik van open source in alle afdelingen van het bedrijf. 46 procent gebruikt open source enkel in specifieke departementen en projecten. Nog eens 21 procent van de respondenten evalueert momenteel de voordelen van open source.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content