Crypto slurpt wereldwijd evenveel stroom als Griekenland

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Voor het maken van cryptomunten zoals bitcoin is jaarlijks evenveel stroom nodig als het totale verbruik van landen als Griekenland en Australië. Dat meldt overheidsinstantie US Energy Information Administration op basis van een eerste onderzoek.

Alleen al in de Verenigde Staten staat het energie-intensieve ‘minen’ van de cryptomunt gelijk aan het jaarlijkse stroomverbruik van ruim 3 miljoen tot meer dan 6 miljoen huishoudens. Vooral in de staten Texas, Georgia en New York zijn veel miners actief. In het hele land gaat 0,6 procent tot 2,3 procent van het elektriciteitsverbruik op aan de bitcoinproductie. In het laagste scenario is dat al evenveel als de staat Utah, zo schrijft de EIA in haar rapport.

Wereldwijd komt het stroomverbruik van het delven uit op ongeveer 0,2 tot 0,9 procent van het totaal. Daarmee schommelt de vraag ergens tussen het verbruik van landen als Griekenland en Australië.

Delven

Voor het maken of ‘delven’ van cryptomumunten werken bedrijven met supercomputers om de transacties te controleren en het netwerk draaiende houden. In ruil daarvoor kunnen ze nieuwe munten ontvangen. Tot mei 2021 was China hiervoor een populaire productieplek, maar dat land verbood het proces uit zorgen over de financiële risico’s van cryptomunten en het hoge energieverbruik. Daarna is een groot deel van de productie naar de VS verplaatst.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content