‘EU slechts goed voor 7 procent van Apples App Store-inkomsten’
Recente aanpassingen onder druk van de Europese DMA-regelgeving zouden mogelijk niet veel impact hebben, zo zegt het bedrijf bij de voorstelling van zijn kwartaalcijfers.
Apple kondigde vorige week aan hoe het zijn App Store wil aanpassen om te voldoen aan de regels van de Digital Markets Act, de nieuwe strengere regels voor techgiganten die de EU invoert. Die moet onder meer concurrentie bevorderen.
Deze week, bij de voorstelling van de kwartaalresultaten, wil Apples CFO Luca Maestri aandeelhouders sussen over de gevolgen van die mogelijke aanpassingen. ‘Veel zal afhangen van de keuzes die worden gemaakt door app-ontwikkelaars’, zo zegt hij bij de voorstelling van de cijfers. ‘De veranderingen die we hebben gemaakt zijn gericht op de EU-markt, die zo’n 7% uitmaakt van onze globale inkomsten uit de App Store.’
Niet aantrekkelijk
Apple kan dus nog niet zeggen wat de financiële impact van de DMA zal zijn, omdat het niet weet hoeveel app-ontwikkelaars zullen overschakelen naar alternatieve app-winkels. Gebaseerd op de eerste reacties van ontwikkelaars als Epic, Mozilla en Spotify, die lang geijverd hebben voor meer open platformen, zullen dat er niet meteen veel zijn. De ontwikkelaars klagen erover dat Apple het hen heel moeilijk maakt om een alternatief te bieden.
Ook Mark Zuckerberg, baas van Meta, zegt deze week dat hij niet meteen een eigen app store voor iPhones gaat lanceren. ‘Ik denk dat het erg moeilijk gaat zijn voor eender wie, ook voor ons, om daar serieus mee bezig te zijn,’ zegt Zuckerberg bij de voorstelling van zijn eigen cijfers. Ook hij vermeldt dat Apple het bijzonder moeilijk gemaakt heeft voor concurrenten, en dat hij niet meteen alternatieven verwacht.
Omzetgroei
Veel van deze uitspraken kwamen bij de voorstelling van de kwartaalcijfers van Apple, en die wijzen op omzetgroei. Apple heeft zijn verkopen afgelopen kwartaal eindelijk weer licht zien toenemen, na vier kwartalen op rij met omzetkrimp. Volgens topman Tim Cook is dat te danken aan het aantrekken van de iPhone-verkopen en groei van de dienstentak, die alles omvat van Apple Pay tot muziekstreamingabonnementen en verlengde garantie.
De kwartaalomzet steeg met 2 procent vergeleken met een jaar eerder, tot 119,6 miljard dollar. Apple overtrof zo de verwachtingen van analisten, die ongeveer 118 miljard dollar omzet hadden verwacht. De nettowinst steeg met 13 procent, tot 33,9 miljard dollar, aldus het bedrijf nabeurs. Apple had in de voorgaande kwartalen veel last van een zwakkere vraag naar zijn producten. Veel mensen leken de aanschaf van een iPhone of iPad, wat soms best prijzig kan zijn, uit te stellen omdat het leven over de gehele linie flink duurder was geworden en er bovendien veel onzekerheid was over de economie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier