
ASML houdt ondanks heffingen VS vast aan verwachtingen 2025
De Nederlandse chipmachinemaker ASML houdt ondanks Amerikaanse importheffingen vast aan zijn verwachtingen voor 2025. Het Veldhovense bedrijf rekent dit jaar nog altijd op een omzet tussen de 30 miljard en 35 miljard euro.
Maar topman Christophe Fouquet zegt ook dat de importheffingen in de Verenigde Staten voor grotere onzekerheid hebben gezorgd over de economie. ‘En de situatie zal nog een tijd dynamisch blijven’, zegt hij in een toelichting op de resultaten van het eerste kwartaal.
Het aantal nieuwe orders viel in die periode terug tot een waarde van net geen 4 miljard euro, tegenover 7,1 miljard euro in het slotkwartaal van 2024. Het bedrag was ook lager dan wat analisten gepeild door Bloomberg in doorsnee hadden verwacht.
De omzet bedroeg in die periode ruim 7,7 miljard euro, een stijging van 46 procent in vergelijking met een jaar eerder maar minder dan in het slotkwartaal van 2024. Dat was in lijn met de verwachtingen van het bedrijf. De winstgevendheid steeg doordat ASML relatief veel van zijn lucratiefste modellen van zijn geavanceerde EUV-machines verkocht en een prestatiebonus van een klant ontving. De nettowinst kwam uit op bijna 2,4 miljard euro.
Chipmachines
De kwartaalupdate komt enkele weken na de aankondiging van nieuwe importheffingen door de Amerikaanse president Donald Trump voor vrijwel alle handelspartners van de VS. Machines die chips produceren werden onlangs uitgezonderd van die heffingen, maar maandag kondigde de Amerikaanse regering een onderzoek aan naar de impact van de import van dergelijke apparatuur op de nationale veiligheid.
ASML vindt het nog moeilijk om de gevolgen van Amerikaanse heffingen voor de eigen resultaten in te schatten. Het bedrijf kan geraakt worden als er specifieke heffingen komen voor chipmachines of onderdelen die het Nederlandse bedrijf naar de VS verzendt.
Vergeldingsheffingen kunnen ASML ook raken, omdat het bedrijf ook vanuit de VS onderdelen en apparatuur naar andere landen verscheept, zegt financieel topman Roger Dassen. Ook wordt het bedrijf mogelijk indirect geraakt als handelsspanningen de wereldwijde economische groei drukken, en zo leiden tot minder investeringen in chipapparatuur.