Marktonderzoek IDC: Apple ziet computerverkoop flink teruglopen

Apple store © .
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

De verkoop van Apple-computers nam in het eerste kwartaal van dit jaar flink af. Dat komt naar voren uit berekeningen van marktonderzoeker IDC. Apple zag de sterkste krimp in de sector, maar ook andere computerfabrikanten kampen met overtollige voorraden en een zwakke vraag naar hun producten.

Apple verkocht in de eerste maanden van dit jaar ongeveer 4,1 miljoen computers, 40 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Voor de hele sector lag de krimp op 29 procent, berekende IDC. Het marktaandeel van Apple bedroeg zo’n 7 procent. Bovenaan staat Lenovo, met 12,7 miljoen verkochte computers, goed voor ruim 22 procent van de markt. Maar ook dit bedrijf zag de verkoop teruglopen, met meer dan 30 procent.

Door de tegenvallende verkoop zou Apple half januari zelfs besloten hebben om de productie van zijn M2-chips tijdelijk stop te zetten. De vorige zomer geïntroduceerde M2 is de krachtbron die de nieuwste MacBook-laptops aandrijft, evenals de compacte Mac mini. Maar vooral de MacBook Air met M2 lijkt heel wat minder populair dan wat Apple ervan had verwacht. De meeste reviewers vinden het toestel vooral veel te duur (vanaf 1.519 euro) voor wat je krijgt, zeker in vergelijking met de Air M1 uit 2020, die je her en der intussen voor rond de duizend euro op de kop tikt. Daar komt bij dat Apple mogelijk dit jaar nog de eerste toestellen met een M3-SoC wil gaan leveren, waardoor veel consumenten de kat liever nog even uit de boom kijken.

‘Ruimte voor veranderingen’

IDC verwacht dat de computerbouwers ‘zelfs met zware kortingen’ nog tot halverwege dit jaar met grote voorraden blijven zitten. Mogelijk zelfs tot in het derde kwartaal. Maar de marktvorser ziet ook voordelen. Steeds meer bedrijven zoeken namelijk naar productiemogelijkheden buiten China, het land waar veel pc-bedrijven hun producten laten maken. ‘De pauze in de groei en de vraag geeft de toeleveringsketen wat ruimte om veranderingen door te voeren’, stelt IDC.

Tegen 2024 zal de markt mogelijk weer aantrekken, met name als de economie verbetert. IDC denkt dat veel consumenten en bedrijven dan weer op zoek zullen gaan naar een vervanging voor hun huidige laptops en desktopcomputers.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content