Atos verkoopt alle outsourcingsactiviteiten én de naam

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Na een zoektocht van ruim een jaar heeft IT-gigant Atos een koper gevonden voor de Tech Foundations afdeling. En verrassing: die koopt ook de naam. Wat overblijft, vaart verder onder de vlag Eviden.

De investeringsmaatschappij EP Equity Investment van de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky biedt twee miljard euro om het ‘oude’ Atos binnen te lijven. Dat is meer bepaald de Tech Foundations afdeling die ‘infrastructure management services’ en ‘workplace management services’ biedt: voornamelijk outsourcingsdiensten dus. De aandeelhouders van de groep moeten wel nog het licht op groen zetten voor de verkoop.

Als de deal door gaat – en daar lijkt het zeker op – neemt Kretinsky zowat de helft van de in totaal 110.000 werknemers over en koopt hij ook de naam Atos. Dat zou dan al tegen begin volgend jaar zijn wanneer beide partijen de operatie hopen af te ronden. Het overblijvende deel van het huidige Atos zal dan verder varen onder de vlag Eviden en inzetten op digitale transformatie, cloud, cybersecurity en geavanceerde next-gen computing zoals AI.

Atos zit al even in slecht weer. Sinds het vertrek van topman Thierry Breton naar de Europese Commissie in 2019 stapelden slechte commerciële en financiële cijfers zich op. De waarde van het concern is gekelderd en verschillende toplui – bijna alle C-niveau’s – verlieten het bedrijf. Ruim een jaar geleden kondigde de groep aan dat het ging opsplitsen en een koper zocht voor de ‘oude’ activiteiten. Nu Tech Foundations verkocht lijkt, kan Eviden zoals het nieuwe bedrijf dus gaat heten zich helemaal richten op groeiactiviteiten zoals artificiële intelligentie en cybersecurity.

Wie is Daniel Kretinsky?

Daniel Kretinsky is een Tsjechische miljardair, die vorige week nog in het nieuws kwam als de redder van de Franse supermarktketen Casino. Ook in Fnac Darty heeft Kretinsky een participatie. Met Atos koopt hij dus opnieuw een (deel van een) Frans bedrijf. De miljardair investeerde de voorbije jaren ook al in Franse media (Marianne, Elle, Le Monde, TF1…), en in de energiesector.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content