Noodlijdende Atos overweegt drie reddingsvoorstellen

© Beeld gegenereerd met Adobe Firefly.

De Franse IT-reus Atos hakt tegen eind mei de knoop door over zijn financiële redding. Het bedrijf ontving vorige week vier herstructureringsvoorstellen waarvan het er drie in overweging neemt, zo maakte Atos maandag bekend.

Vorige week gaf Atos te kennen dat het 1,1 miljard euro nodig heeft om zijn activiteiten dit en volgend jaar voort te kunnen zetten. Het bedrijf wil zijn schulden (in totaal 4,94 miljard euro) tegen eind 2026 met 3,2 miljard euro afbouwen.

Atos gaf aandeelhouders en externe investeerders tot vorige week om financiële voorstellen in te dienen. Er kwamen uiteindelijk voorstellen van vier partijen binnen: van een groep aandeelhouders en banken, van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Bain Capital, van de Tsjechische zakenman Daniel Kretinsky (via zijn vehikel EP Equity Investment en in samenwerking met Attestor) en tot slot van Atos-hoofdaandeelhouder Onepoint (die 11,4 procent van de aandelen bezit) in samenwerking met Butler Industries.

‘Radicale veranderingen’

Zondag werden de voorstellen voorgesteld aan de raad van bestuur. Samen met zijn schuldeisers zal Atos tegen 31 mei de knoop doorhakken. Het bedrijf mikt op een finaal herstructureringsakkoord tegen juli en waarschuwt dat dat gepaard zal gaan met ‘radicale veranderingen’ en een ‘sterke verwatering van de bestaande aandelen’.

Het voorstel van Bain Capital komt alvast niet in aanmerking. De raad van bestuur besliste in samenspraak met de directie en de gerechtelijke bewindvoerder dat die plannen ‘niet voldoen aan de doelstellingen’ van Atos.

De IT-groep maakte maandag ook bekend dat er met de overheid wordt onderhandeld over de overname van de activiteiten Advanced Computing, Mission-Critical Systems en Cybersecurity Products. De Franse staat heeft er contracten lopen en wil deze activiteiten inlijven. Atos benadrukt dat de ontvangen herstructureringsvoorstellen zo’n verkoop zouden toelaten.

‘Inetum-eigenaar geïnteresseerd in Atos’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content