EU gaat Meta onderzoeken om Russische desinformatie

Oorlogspropaganda in de straten van Moskou
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De Europese Unie gaat een onderzoek starten naar Meta, het moederbedrijf van onder meer Facebook, WhatsApp en Instagram. De techgigant zou niet genoeg doen om Russische desinformatie tegen te gaan.

Volgens de EU kan Meta zijn verschillende platformen strenger modereren. Daar start de administratie nu een onderzoek naar, zo schrijft de Financial Times. De EU zou zich daarbij vooral zorgen maken om desinformatie rond de verschillende verkiezingen die dit jaar zullen plaatsvinden.

Het is een stevig verkiezingsjaar. Zo worden er niet alleen verkiezingen gehouden in ons land, ook in Oostenrijk, Georgië en het Verenigd Koninkrijk staan verkiezingen op de planning. Later dit jaar moeten we ook naar de stembus voor het Europees Parlement, en dan zijn er nog presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.

Dat maakt het belangrijk, zo vermoedt de EU, dat ‘buitenlandse actoren’ niet massaal informatie op sociale media kunnen manipuleren. Onder de recente Digital Services Act moeten grote techplatformen kunnen uitleggen wat ze doen om propaganda tegen te gaan. Daar zal Meta dus om worden gevraagd. Ook lijkt de EU zich specifiek zorgen te maken om de procedures waarop je illegale postjes kunt rapporteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content