Fnac naar rechtbank tegen omstreden smartphoneverzekeraar

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De Franse retailgroep Fnac Darty, de groep boven ketens Fnac en Vanden Borre, stapt naar de rechtbank tegen Indexia, die verzekeringen verkocht voor multimediatoestellen. De omstreden verzekeraar is in Frankrijk geschorst en wordt er strafrechtelijk vervolgd voor oneerlijke handelspraktijken.

Indexia, ook bekend als Celside en SFAM, bouwde de voorbije jaren een bedenkelijke reputatie op, ook in België. Het bedrijf baatte bijvoorbeeld tot 2022 de multimediaketen Switch uit. Die kwam in opspraak door omstreden verkooptechnieken, waarbij klanten na de aankoop van een smartphone of laptop met een verzekeringscontract zaten opgezadeld dat ze eigenlijk niet wilden. Switch verdween uiteindelijk uit het straatbeeld en de Fransen vervingen het merk door winkels van Hubside.Store.

Ook bij Fnac en Vanden Borre werden verzekeringen van Indexia aangeboden. Bij Testaankoop stroomden de klachten over de verzekeringen binnen en intussen heeft de consumentenorganisatie ook dagvaardingen verstuurd. ‘Maar dat is ongelofelijk moeilijk, omdat we het bedrijf vaak niet te pakken krijgen en dus ook niet met zekerheid weten naar waar we de dagvaardingen moesten sturen’, zegt woordvoerster Laura Clays.

Fnac Darty, dat intussen niet meer met Indexia samenwerkt, diende een klacht in omdat veel van zijn klanten misnoegd lieten weten dat Indexia ten onrechte geld van hun rekening haalde. ‘Na vele waarschuwingen en aanmaningen aan de groep Indexia, heeft Fnac Darty Participations & Services in januari 2023 het bedrijf Sfam voor de handelsrechtbank van Parijs gedaagd om het te dwingen de klachten van klanten te behandelen’, zegt directeur Enrique Martinez. Ook het personeel van Indexia komt in opstand en sommige werknemers gingen in staking. Ze zouden niet correct betaald worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content