Google zoekmachine veroordeeld voor oneerlijke concurrentie

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De manier waarop Google afspraken maakte met andere techgiganten om zijn zoekmachine als standaard in te stellen, zorgde voor een oneerlijk monopolie. Dat is de conclusie van de rechter in een  een belangrijke mededingingszaak die Google in de Verenigde Staten heeft verloren.

De zaak draait rond het standaard instellen van Google als de zoekmachine in verschillende webbrowsers. Een rechter in de hoofdstad Washington oordeelde dat de internetreus zo een monopolie verkreeg en zich schuldig maakte aan oneerlijke concurrentie.

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie en tientallen federale staten hadden een rechtszaak aangespannen tegen Google. De Amerikaanse overheid stelde dat Google met deze praktijk ‘een muur rond zijn zoekmachinemonopolie had gecreëerd’.

Eerder in deze rechtszaak kwam al uit dat Apple miljarden ontving van Google voor het instellen van de zoekmachine van het bedrijf als standaard in de Safari-browser op de iPhone. Hoewel gebruikers op elk moment een andere zoekmachine kunnen kiezen, blijven veel gebruikers bij de standaardinstelling. 

Google voerde in de rechtszaak aan dat surfers zijn zoekmachine gebruiken omdat ze tevreden zijn met de kwaliteit van de zoekresultaten. Er volgt nog een hoorzitting om de hoogte van de boete voor het bedrijf te bepalen, maar Google heeft al aangegeven dat het in beroep zal gaan. Volgens Kent Walker, de juridisch directeur van Google-moeder Alphabet, ‘erkent de rechter dat Google de beste zoekmachine aanbiedt, maar concludeert hij dat we haar niet makkelijk beschikbaar mogen maken. Daarom zijn we van plan om in beroep te gaan.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content