Groepsvordering tegen Apple wegens te dure muziekstreaming
De Europese consumentenorganisatie Euroconsumers, waar Testaankoop deel van uitmaakt, start een groepsvordering tegen Apple. De Amerikaanse techgigant heeft volgens de klacht jarenlang zijn macht misbruikt, waardoor een half miljoen consumenten te veel betaalden voor hun abonnement op een muziekstreamingdienst. Zij zouden een vergoeding van gemiddeld 122 euro moeten krijgen, luidt het.
‘Apple heeft jarenlang misbruik gemaakt van zijn controle over de App Store om een commissie (tot 30 procent van de prijs) op te leggen voor abonnementen op streamingdiensten als Spotify, Deezer, YouTube Music, SoundCloud, Amazon Music, Tidal en Qobuz’, stelt Testaankoop. ‘Daarmee gaf het bedrijf zijn eigen streamingplatform Apple Music een groot voordeel, want de hogere prijs werd onherroepelijk doorgerekend aan de gebruikers.’
‘55.000 gedupeerde Belgen’
Bovendien, zo luidt het nog, verbood Apple zijn concurrenten om consumenten te laten weten dat de abonnementen via hun eigen websites goedkoper waren, omdat er daar geen commissie werd aangerekend. Apple verstoorde zo het evenwicht op de markt, vinden de consumentenbeschermingsorganisaties. Ook de Europese Commissie is die mening toegedaan, want zij legde Apple in maart een boete op van ruim 1,8 miljard euro wegens machtsmisbruik op de markt voor muziekstreamingdiensten. Apple ging wel in beroep.
De groepsvordering in België, Italië, Portugal en Spanje moet ervoor zorgen dat consumenten die te veel betaalden, een vergoeding krijgen. Testaankoop spreekt van ongeveer een half miljoen slachtoffers, onder wie 55.000 in België.
De hoogte van de vergoeding hangt af van het streamingplatform en hoelang het abonnement al loopt, maar Testaankoop stelt dat ze zowat 3 euro per maand te veel werd aangerekend. Een voorbeeld: wie in juni 2014 via de App Store een abonnement nam op Spotify dat nu nog altijd actief is, zou recht hebben op 201 euro. Op de website van Testaankoop staat een rekenmodule.
‘Streamingbeleid’ komt Apple duur te staan: EU-boete van 1,84 miljard euro
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier