‘Streamingbeleid’ komt Apple duur te staan: EU-boete van 1,84 miljard euro

© Afbeelding gegenereerd mbv AI.
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

De Europese Commissie legt Apple een monsterboete van 1,84 miljard euro op omdat het techbedrijf zijn macht in de markt voor muziekstreamingdiensten misbruikt. Dat heeft de Commissie maandag bekendgemaakt.

Consumenten met een iPhone of iPad kunnen door de muziekstreamingdienst waar ze een abonnement op hebben, onvoldoende geïnformeerd worden over alternatieve of goedkopere formules, buiten de app om. Dat is omdat de App Store van Apple in Europa het enige platform is dat ontwikkelaars kunnen – en mogen – gebruiken om (potentiële) klanten te bereiken.

Zulke praktijken zijn in de Europese Unie niet toegelaten, stelt de Commissie. Daarom legt ze Apple een boete van meer dan 1,8 miljard euro op.

Al bijna tien jaar aan de gang

Op een persconferentie gaf Europees commissaris voor Concurrentiebeleid Margrethe Vestager enkele voorbeelden van wat zij de ontoelaatbare praktijken van Apple noemt. Zo is het ontwikkelaars van streamingapps (Spotify, Deezer, et cetera) niet toegestaan om hun abonnees in de app zelf te informeren over andere formules. Evenmin mogen ze hun klanten contacteren buiten de App Store van Apple om, zoals via e-mail. ‘Zo blijven miljoenen gebruikers in het ongewisse over alle opties waar ze over beschikken’, aldus Vestager.

Apple hanteert dit beleid intussen al bijna tien jaar. Het heeft er ook toe geleid dat de gebruikskosten die Apple aan de streamingontwikkelaars aanrekent, voor hogere abonnementsprijzen hebben gezorgd. Omdat Apple de facto over een marktmonopolie beschikt, hebben ontwikkelaars slechts de keuze tussen het aanvaarden van de opgelegde voorwaarden, of het verlaten van de App Store – en dus het verliezen van alle iOS-gebruikers onder hun abonnees.

De boete die nu opgelegd is, moet met 1,8 miljard euro hoog genoeg zijn om Apple te doen afzien van zijn beleid. Het bedrijf wordt ook verplicht de gelaakte voorwaarden te schrappen. Het onderzoek naar het beleid van Apple ten aanzien van ontwikkelaars die van de App Store gebruik willen maken, liep al sinds juni 2020.

Blijheid én kritiek bij Spotify

‘Door van Apple te eisen dat het stopt met zijn illegale gedrag in de EU, zet de Europese Commissie de consument op de eerste plaats’, reageert Spotify op de boete. ‘Het is een basisconcept van vrije markten – klanten moeten weten welke opties ze hebben, en klanten, niet Apple, moeten beslissen wat ze kopen, en waar, wanneer en hoe.’

Maar er klinkt ook kritiek bij de Zweedse streamingdienst: ‘Hoewel we blij zijn dat deze zaak enige gerechtigheid brengt, lost het niet het slechte gedrag van Apple op ten opzichte van ontwikkelaars in andere markten over de hele wereld, die losstaan van muziekstreaming. Ons werk zal pas gedaan zijn als we erin slagen om overal een echt eerlijke digitale marktplaats te creëren.’

Apple zelf kondigde meteen aan in beroep te zullen gaan tegen de boete. De sanctie werd opgelegd ‘ondanks het onvermogen van de Commissie om ook maar het minste geloofwaardige bewijs te ontdekken van een nadeel dat de consument zou berokkend zijn’, luidt het. De Commissie ontkent volgens Apple ook de realiteit van ‘een bloeiende, competitieve, snel groeiende markt’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content