Analyse | Juridisch

Moet Google zichzelf splitsen na de veroordeling?

. © Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Google is, na een veroordeling deze week, in de Verenigde Staten nu officieel een monopolist. De zoveelste veroordeling, kan je denken, maar deze kan wel gevolgen hebben.

De recente veroordeling van Google draait specifiek om de zoekmachine. Google betaalde onder meer Apple en Mozilla miljarden om zijn zoekmachine als standaard in te stellen in de browsers Safari en Firefox. Gebruikers konden die wel veranderen, maar in de praktijk doet bijna niemand dat en kon Google een gigantisch marktaandeel verwerven en houden, zo is de redenering. En daarmee wist het bedrijf een oneerlijk voordeel te halen, zegt nu een rechter in Washington.

Maar het is dus niet de eerste keer dat Google veroordeeld wordt. In de EU alleen al zijn er een hele reeks onderzoeken gevoerd en miljardenboetes uitgesproken over de anti-competitieve praktijken van de techgigant. Sinds de DMA moet het bedrijf ook allerlei functies aanpassen om zijn eigen diensten niet voor te trekken. Is het deze keer dan anders? Mogelijk wel.

Google is namelijk een Amerikaans bedrijf. De EU kan wel ijveren voor bijvoorbeeld het opsplitsen van het bedrijf, het heeft daar niet echt de macht toe. In de praktijk kan de Commissie boetes uitschrijven, maar zelfs miljardenboetes vormen maar een fractie van de inkomsten van een gigant als Google.

Twee Googles?

Wat de Amerikaanse rechtbank kan vragen, heeft mogelijk meer impact. In het strengste geval kan Google zelfs opgesplitst worden. Dat zou dan hetzelfde scenario zijn dat Microsoft nipt wist te vermijden in de jaren 2000. Als u het zich nog herinnert: Microsoft stond toen voor de rechtbank voor zijn monopoliepositie met Windows. Om die te breken werd gevraagd om het bedrijf op te splitsen in een deel voor Windows, en eentje die de kantoorsoftware van onder meer Office zou beheren.

Een strenge rechter kan Google iets gelijkaardigs vragen, bijvoorbeeld met het afsplitsen van de advertentie-tak van de rest van de software.  Iets realistischer is dat de rechter zal vragen te stoppen met de acties waarvoor het nu wordt veroordeeld. Google zou Apple en anderen dus niet meer mogen betalen om zijn zoekmachine voor te trekken. Dat heeft in de praktijk vooral gevolgen voor Mozilla. De non-profit zou daarmee een groot deel van zijn inkomsten verliezen. Voor gebruikers betekent het dan waarschijnlijk dat ze bij een nieuwe installatie van de browser eerst een zoekmachine moeten kiezen om als standaard in te stellen. In de EU kennen we dat schermpje al langer.

In beroep

Wat er ook gevraagd wordt, Google heeft al aangegeven dat het in beroep zal gaan. De toekomst moet dus tonen wat de hogere rechtbanken beslissen. En daarna is het waarschijnlijk hoe dan ook aan de politiek. Dat er momenteel nog altijd één Microsoft is, heeft namelijk te maken met administratie van president Bush Jr., die bij zijn aantreden de Microsoft-zaak zonder splitsing liet afhandelen.

De huidige Amerikaanse politiek staat echter minder positief tegenover de grote techgiganten dan Bush twintig jaar geleden. De zaak tegen Google is de eerste van velen, waarbij ook Apple, Amazon en Meta in de VS voor de rechter moeten komen voor anticompetitief gedrag. De Biden-administratie, waarvan presidentskandidate Kamala Harris deel uitmaakt, is deze zaak tegen Google gestart en wil dus duidelijk aanpassingen. Die andere presidentskandidaat, Donald Trump, heeft eerder al gezegd dat hij Google liefst wil stilleggen. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content