Leuvens AI-bedrijf ArtiQ overgenomen door Amerikaanse groep
ArtiQ – een spin-off van de KU Leuven die AI inzet voor specifieke medische toepassingen – is overgenomen door de Amerikaanse groep Clario.
ArtiQ is in 2019 ontstaan vanuit de schoot van de KU Leuven. De software helpt artsen om luchtwegaandoeningen op te sporen, te behandelen en op te volgen. Midden 2019 kondigde het bedrijf een eerste investeringsronde van 1 miljoen euro aan om het softwareplatform te kunnen lanceren. Goed vijf jaar later komt dat bedrijf in handen van Clario, zo meldt ArtiQ.
De overname komt op het moment dat ArtiQ een duidelijke impact ziet van hun software in de niche waarin ze spelen. ‘De overname zal de groei verder versnellen over de hele wereld en bij alle farmaceutische sponsors die respiratoire behandelingen ontwikkelen’, klinkt het in een mededeling. De AI-modellen van ArtiQ zullen nu geïntegreerd worden in de medische respiratoire apparaten van Clario. Alle ArtiQ-producten blijven na de overname wel ook apart verkrijgbaar.
Marko Topalovic blijft na de overname aan boord als CEO van ArtiQ maar gaat ook de AI-strategie van Clario leiden. ‘De integratie van onze technologie in Clario’s portfolio verbetert niet alleen de kwaliteit en efficiëntie van de analyse, maar betekent ook een grote stap in de richting van het minimaliseren van de belasting voor de patiënt en het verbeteren van de onderzoeksresultaten’, aldus Topalovic.
Overnemer Clario zet sinds 2018 ook al volop in op artificiële intelligentie om klinische analyses te verbeteren. ‘Met de technologie van ArtiQ breiden we ons vermogen uit om AI snel op te schalen en tegelijkertijd de datakwaliteit te waarborgen en het klinische trialproces voor patiënten over de hele wereld te stroomlijnen’, aldus Chris Fikry, CEO bij Clario.
Miljoen euro voor Leuvense software die longziektes opspoort
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier