Miljoen euro voor Leuvense software die longziektes opspoort

Oprichters Marko Topalovic & Dr. Wim Janssens. © ArtiQ
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

ArtiQ – een spin-off van de KU Leuven die artsen helpt om luchtwegaandoeningen op te sporen, te behandelen en op te volgen – heeft in een eerste investeringsronde 1 miljoen euro binnengehaald. Dat moet dienen om een softwareplatform te lanceren.

De investeerders zijn het KBC Focus Fund, het Gemma Frisius Fonds van de KU Leuven, UZ Leuven en privé-investeerder Bart Swaelens. ArtiQ wordt begeleid door de accelerator Start it @KBC. Het geld zal gebruikt worden om ArtiQ|PFT te lanceren; een softwareplatform dat de longfunctie van patiënten snel en betrouwbaar moet evalueren. “ArtiQ|PFT gebruikt artificiële intelligentie om longfunctietesten te lezen. Zo kunnen longziektes beter opgespoord worden. Nu gebeurt dat meestal manueel door specialisten”, zegt Marko Topalovic, CEO van ArtiQ in een persbericht. “De software analyseert binnen één seconde de resultaten van longtesten en geeft op basis hiervan een objectieve en betrouwbare interpretatie die accurater is dan een menselijke analyse.”

AI-software voor en door artsen

De software is ontwikkeld voor en deels door artsen van het UZ Leuven en is klinisch gevalideerd. Al meer dan een jaar doen Leuvense artsen nu al een beroep op de software bij de diagnose en behandeling van longaandoeningen. Momenteel herkent de software negen vaak voorkomende longaandoeningen, zoals chronische obstructieve longziekte (COPD), astma en interstitiële longziekten. Door de software nu op de markt te brengen, zullen meer ziekenhuizen en artsen er gebruik kunnen van maken. De software kan een goede tweede mening vormen voor artsen, vooral als het om zeldzame, maar heel specifieke patronen gaat, meent Wim Janssens, longarts en medeoprichter van ArtiQ: “Dankzij onze algoritmes op basis van machine learning kunnen computers twee keer zo accuraat zijn als longartsen.”

De software kan trouwens rechtstreeks met toestellen voor longfunctietesten gekoppeld worden en kan ook via de cloud verbinding maken met elektronische patiëntendossiers. Tegen het einde van het jaar hoopt ArtiQ de technologie te kunnen implementeren in verschillende Belgische ziekenhuizen, maar ook internationaal ziet de start-up wel groeimogelijkheden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content