Artion haalt 1,4 miljoen euro op voor eigen SaaS-oplossing

Artion-oprichters Jean-Michel Teerlinck, Caroline Van der Steen en Tom Van Coillie
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De Aalterse scale-up Artion heeft een investeringsronde van 1,4 miljoen euro afgerond. Het bedrijf zet in op een eigen gespecialiseerde SaaS-oplossing voor verplichte keuringen.

Groot zijn in iets wat ogenschijnlijk klein lijkt: dat is waar Artion op inzet. De scale-up uit Aalter bouwt eigen software die het positioneert tussen de klant en… keuringsbedrijven. Met dit Software-as-a-Service (SaaS) platform kan een klant dan de wettelijk verplichte keuringen correct organiseren en opvolgen.

De investering wordt geleid door Entourage, het recent opgerichte fonds van Pieterjan Bouten, de medeoprichter van Showpad. Artion haalt zo dus ook gereputeerde SaaS-expertise aan boord. De financieringsronde wordt verder mee ondersteund door Dovesco, Tilleghem en Belfius.

‘Miskend risico’

Wanneer keuringen niet in orde zijn, lopen de risico’s aanzienlijk op als het fout gaat. Boetes lopen hoog op, maar bij een arbeidsongeval of brand kunnen er ook ernstige verzekeringstechnische gevolgen zijn en zelfs aansprakelijkheidsproblemen voor bestuurders, zaakvoerders of CEO’s. Een miskend risico, zo meent mede-oprichter Caroline Van der Steen. ‘Voor weinig bedrijven is keuringen iets dat bovenaan de stapel ligt. De kennis van milieu- en veiligheidswetgeving is meestal niet erg up-to-date en de opvolging van keuringen is een manueel werk dat nog steeds in Excel en Outlook wordt bijgehouden. In de praktijk is hierdoor quasi geen enkel bedrijf volledig in orde’, meent Van der Steen die prat gaat op praktijkervaring. Voor ze Artion mee oprichtte, was ze 15 jaar actief bij de overheid als milieudiensthoofd: specifiek om controles bij bedrijven uit te voeren.

Opportuniteiten in het buitenland zoeken

‘Met deze eerste investeringsronde willen we de groei van Artion versnellen, ons team uitbreiden, verdere productontwikkelingen realiseren en opportuniteiten in het buitenland ontwikkelen’, zegt Tom Van Coillie, co-founder van Artion.

Artion is zelf geen keurder maar een onafhankelijke software die tussen de klant en de verschillende keurders staat. Het Artion platform ontzorgt de klant, stuurt de keurders aan, centraliseert en controleert. ‘Een nieuwe marktbenadering die Artion vandaag als enige biedt’, zegt Caroline Van der Steen. ‘We zijn overtuigd dat Artion een gigantisch potentieel heeft om de markt rond keuringen en compliance te digitaliseren en te transformeren. De ervaring en de passie van de oprichters gecombineerd met een top product en innovatief marktmodel geven ons veel zin om hier samen een internationaal groeiverhaal van te maken’, voegt Pieterjan Bouten, oprichter van Entourage daar nog aan toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content