10 miljoen voor nieuw durfkapitaalfonds van KBC Securities

© web
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

KBC Securities lanceert in januari het ‘KBC Start it Fund’, een nieuw durfkapitaalfonds waaruit starters uit Startit@kbc-ecosysteem geld kunnen ophalen om hun verdere groei te ondersteunen.

Het fonds zal aanvankelijk 10 miljoen euro bevatten. Dat geld wordt ter beschikking gesteld door KBC en beheerd door KBC Securities. De starters kunnen kapitaal verwerven schommelend tussen 50.000 en 1,5 miljoen euro, KBC is enkel uit op een minderheidsbelang.

Twee jaar geleden al lanceerde KBC samen met een aantal partners de ‘early stage incubator’ Startit@KBC, die starters niet alleen onderdak biedt maar ook ondersteunt en adviseert zodat ze hun activiteit duurzaam kunnen laten groeien.

Sinds de lancering in 2013 opende Startit@kbc al filialen in Antwerpen, Hasselt, Leuven, Gent en Brussel. Het initiatief biedt intussen onderdak aan zowat 227 start-ups en is uitgegroeid tot de grootste incubator van het land. Op 8 december is het trouwens de officiële opening van de vernieuwde incubator in Gent aan de Lousbergkaai 106.

“Maar KBC wil meer doen voor de starters dan advies en onderdak bieden”, vertelt ceo Johan Thijs van de KBC Groep. “Als bank-verzekeraar en expert in financieringen is KBC goed geplaatst om start-ups financieel te steunen en te begeleiden.”

Exact een jaar geleden ontwikkelde het online beleggingsplatform Bolero een crowdfunding-platform. Met dit platform kunnen investeerders een risicokapitaal investeren in startende ondernemingen, zodat deze laatsten in een vroeg stadium aan financiering geraken. Inmiddels raakten volgens KBC al 5 ondernemingen aan kapitaal dankzij Bolero-crowdfunding.

Met het nieuwe ‘KBC Start it Fund’, dat in januari gelanceerd wordt en waarmee de bank naar eigen zeggen de fameuze equity gap wil helpen overbruggen, vervolledigt KBC in zekere zin zijn financieringsketen. Starters uit het Start it@kbc-programma kunnen kapitaal opvragen schommelend tussen 50.000 en 1,5 miljoen euro.

Alle aanvragen worden geanalyseerd en geëvalueerd door een investment committee bestaande uit leden van KBC Securities en KBC Groep. Het fonds heeft een ‘evergreen structuur’, wat zoveel wil zeggen als dat het geen einddatum heeft, waardoor de druk om snel een exit te maken wegvalt.

Geïnteresseerde starters kunnen zowel beroep doen op het fonds als op Bolero Crowdfunding. “Een voordeel aangezien KBC ze allebei aanbiedt”, aldus nog de ceo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content