2,5 miljoen euro voor slimme energiemonitor Smappee

© Smappee
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Vlaamse start-up Smappee haalt 2,5 miljoen euro op in een serie A-financieringsronde. De energiemonitor die het bedrijfje ontwikkelde ontdekt verborgen energievreters in je huis en stuurt die informatie door naar je smartphone.

De investeerders die het geld vrijmaken zijn de huidige directieleden, die de groei van het bedrijf naar eigen zeggen willen veiligstellen. De A-ronde wordt geleid door ceo Stefan Grosjean en coo Hans Delabie, die sinds de oprichting van het bedrijfje in 2012 al 5 miljoen euro hebben geïnvesteerd.

Smappee heeft een energiemonitor gebouwd die een nieuwe manier biedt om je energieverbruik in kaart te brengen. Je moet het apparaatje vlak bij je meterkast installeren, en vervolgens een sensor om de hoofdkabel klemmen. Daarna kan je het exacte energieverbruik van al je elektrische apparaten monitoren.

De sensor herkent de verschillende apparaten aan de elektrische sporen die ze nalaten. Die apparaten en hun verbruik worden continu gemonitord, en de gegevens worden in real time doorgestuurd naar een gratis app die beschikbaar is voor iOS en Android.

De app toont het totaalverbruik én het sluimerverbruik. Voor een meerprijs kan je ook de opbrengst van je zonnepanelen bekijken. De applicatie toont met grafieken het verbruik en de energiekosten op dagelijkse, maandelijkse of jaarlijkse basis. Met een tijdslijn kan je ook zien wanneer een toestel aan- en uitschakelt.

Energiecentrales

“Op dit ogenblik stelt Smappee je in staat je energieverbruik en -productie te monitoren, maar in de nabije toekomst zullen woningen kleine, gedecentraliseerde energiecentrales worden met slimme applicaties gebaseerd op het Internet of Things”, oppert Delabie. “Smappee wil een leidersrol spelen in deze evolutie.”

“Uiteindelijk zal je Smappee dienst doen als verkeersleider tussen je zonnepanelen, je elektrische apparaten en je thuisbatterij”, vult Grosjean aan. “Het apparaat zal je vriezer zeggen om harder te werken wanneer je zonnepanelen elektriciteit produceren, en minder hard wanneer de zon niet schijnt. Het apparaatje zal ook weten hoe laat je ’s morgens warm water nodig hebt voor de douche.”

Grosjean: “Dankzij de financiering van 2,5 miljoen euro kunnen we de volgende stappen in die richting zetten, onder meer door met enkele innovaties te komen in 2016. We zullen de scope ook uitbreiden tot andere energiebronnen zoals aardgas en water en de opkomende energietransitie naar slimme energienetten en energieopslag bevorderen.”

Smappee komt uit België maar wordt in meer dan 60 landen verkocht en zou op steeds meer belangstelling uit zowel de nuts- als de telecommunicatiesector kunnen rekenen. “Momenteel ligt de focus vooral op Europa, maar Smappee zal zijn activiteiten blijven uitbreiden in de VS en de APAC-landen”, besluit de coo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content