Angel.me helpt starters aan geld

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Bart Becks gaat jonge starters ondersteunen in hun zoektocht naar geld met Angel.me, een nieuw crowdsourcing-platform naar het model van Sonic-Angel. “Het is de bedoeling om jonge ondernemers met een goed idee aan het nodige startkapitaal te helpen. Daarbij rekenen we op de inbreng van het grote publiek.”

Bart Becks gaat jonge starters ondersteunen in hun zoektocht naar geld met Angel.me, een nieuw crowdsourcing-platform naar het model van Sonic-Angel. “Het is de bedoeling om jonge ondernemers met een goed idee aan het nodige startkapitaal te helpen. Daarbij rekenen we op de inbreng van het grote publiek.”

“Het idee achter Angel.me ligt helemaal in het verlengde van wat we met Sonic-Angel en met FilmAngel.tv doen, namelijk straffe ideeën en projecten omarmen en er crowdsourcing op loslaten”, geeft Becks een woordje uitleg. “Alleen gaan we dat nu ook doen voor start-ups. Uiteindelijk willen we tot een soort van ecosysteem komen. Er is zelfs een ruimte voorzien in Brussel waar we starters in kunnen onderbrengen en actief begeleiden.”

Angel.me gaat op drie manieren helpen. Zo wordt er toegang verschaft tot startkapitaal, de starters worden in contact gebracht met angel investors en fondsen, en er worden ondersteunende diensten voorzien, ook via mentoring. “Er is nood aan degelijke begeleiding en ondersteuning van starters”, gaat Becks verder. “Ik heb al heel wat mensen en organisaties (zoals Bryo, Flanders DC en het Agentschap Ondernemen) gecontacteerd hiervoor, en de eerste reacties zijn uitermate positief. Ook de bedrijven en fondsen reageren enthousiast. Er zijn heel wat bedrijven die jonge starters willen ondersteunen, en daar reiken we de hand naar uit”

Het gros van de starters heeft enkele tienduizenden euro’s nodig om uit de startblokken te schieten. “Sommige projecten hebben niet zoveel kapitaal nodig, maar als je ziet hoe lang het soms kan duren eer dat er geld gevonden wordt… Met Angel.me hoop ik dat we de op een zestal weken tijd een fatsoenlijk bedrag bij elkaar kunnen krijgen. En daarvoor rekenen we zowel op het brede publiek als op de angels.”

Even ter opfrissing: Sonic-Angel werd in 2010 boven de doopvont gehouden, en selecteerde op een tweetal jaar tijd 20 artiesten waarvan er 19 voldoende geld konden ophalen om een album op te nemen (telkens tussen de 10.000 en de 50.000 euro). Van de opbrengsten gaat één derde naar de artiest, één derde naar Sonic Angel en een derde naar het publiek/de investeerders.

Met de tech start-ups die weerhouden worden voor Angel.me, wordt er op eenzelfde manier gewerkt, hoewel de verdeling telkens anders zal zijn, want de projectindieners bepalen die zelf.

“Wat we in België nog niet kunnen doen, zijn echte aandelentransacties via crowdsourcing”, aldus nog de tussen Brussel en LA pendelende serieondernemer. “Geïnteresseerden die 50.000 euro investeren voor 20 procent van het bedrijf bijvoorbeeld. Crowdfunding for equity. Daar is het legale kader in ons land nog veel te complex voor. Jammer, want als je op die manier geïnteresseerden bij je project betrekt, kan je nog veel meer geld ophalen, en nog meer startende ondernemers ondersteunen.”

Becks: “In Nederland en in het Verenigd Koninkrijk is crowdfunding voor aandelen wél al toegelaten. Het resultaat is er ook naar. Onlangs nog heeft een Londense start-up 1 miljoen pond opgehaald via crowdsourcing. In Nederland is er een bedrijfje dat 250.000 euro kon optekenen. Dat zijn al serieuze bedragen. En ook in de VS heeft de Amerikaanse Huis van Afgevaardigden ‘crowdfunding for equity’ tot 1 miljoen dollar goedgekeurd.”

“Als we met Angel.me op termijn een dergelijk perspectief kunnen bieden, dan kan het een belangrijk problem oplossen voor heel wat starters. En dan wordt ons project ook interessant voor andere bestaande fondsen. Die hoeven zich dan immers niet langer meer bezig te houden met seed capital, wat niet evident is voor hen. Het publiek neemt dan wel over.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content