Antwerp Management School komt met masterclasses voor start-ups

© Antwerp Management School
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Antwerp Management School lanceert vanaf deze zomer 3 nieuwe masterclasses voor start-ups. Onder meer Jurgen Ingels (Smartfin Capital), Frank Maene (Volta Ventures) en Omar Mohout (Sirris) tekenen voor de inhoudelijke lijn.

Jonge en snelle groeiers kunnen vanaf 27 augustus een vierdaagse ‘Master Class Investor Readiness‘ volgen. In oktober en november volgen nog 2 andere Master Classes rond Organization Readiness en Personal Readiness.

Projectdirecteur is Eric Kenis, die in 2007 het Voka-startersproject Bryo boven de doopvont hield. “We hebben goed geluisterd naar jonge ondernemers en hun behoeften”, aldus Kenis. “Een groot deel had na programma’s als Telenet Idealabs en Bryo behoefte aan een korte maar meer diepgaande begeleiding.”

“Over welke onbeantwoorde vragen het dan ging? Heel wat starters zeggen dat ze kampen met groeikrampen en met efficiëntieverlies. Een ondernemer moet zich tegelijk 24/7 op de markt begeven en zijn organisatie opbouwen. De MC Organization Readiness biedt daar een antwoord op, met als centraal begrip tempomanagement.”

Maar eerst gaat nog deze zomer dus de MC Investor Readiness van start. Drie bekende namen uit start-up land nemen daarvoor de inhoudelijke leiding op zich: Jurgen Ingels springt allicht het meest in het oog. Hij heeft als ondernemer het klappen van de zweep leren kennen bij het zoeken naar en omgaan met groeikapitaal.

“Een ondernemer die een professorenpet opzet is nog ongebruikelijk in België”, gaat Kenis verder, “maar aan de Westkust van de VS is het de normaalste zaak van de wereld.” Ook Omar Mohout en Frank Maene nemen trouwens een dag voor hun rekening. Alle master classes eindigen met een evaluatie: via een checklist en een ‘in your face’-groepsbeoordeling door jonge en mature ondernemers.

Kenis: “Voor Europa is deze aanpak een primeur. Enkel in Henley (UK) en op een paar plaatsen in de VS worden ‘Investor Readiness’-programma’s aangeboden voor ondernemers op zoek naar kapitaal. Onze programmatie zorgt ervoor dat ook mensen uit Brussel, Wallonië en wie weet zelfs de buurlanden voor 2×2 dagen afzakken naar Antwerpen.”

Energiemanagement

Een bijzondere plek is er voor de MC Personal Readiness. “De persoonlijke ontwikkeling en de ontwikkeling van het ondernemersteam is de sleutelfactor voor duurzaam succes”, besluit de voormalige Bryo-directeur. “Te veel dream teams lopen spaak. Teveel ondernemers lopen te vroeg tegen hun grenzen aan. Dit kan beter. Daarom werken we samen met onze collega’s van The Future Leadership Initiative, om te voorkomen dat ondernemers ‘hun eigen grootste vijand’ worden.”

“Energiemanagement is een cruciaal begrip. Het gaat niet om een softe aanpak. We durven wel degelijk heel confronterend zijn voor de ondernemer. En we werken met een meetbare tool, namelijk een sensor die 72 uur op het lichaam kleeft en data doorgeeft voor een groeps- en individuele diagnose.”

Big data software en sensoren in een business school opleiding is een absolute primeur. Alle programma’s lopen voor en door ondernemers. De Nederlandse Elise Meijer staat in voor de academische supervisie.

Of dit zoveelste start-up initiatief wel nodig is? Kenis: “Blijkbaar raken we toch een gevoelige snaar. Want zowel investeerders als jonge groeiers lieten ons al weten dat ze onze (betaalbare) master class een interessant initiatief vinden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content