Antwerpen krijgt nieuwe start-up incubator: maak kennis met The CoFoundry

© web
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Cronos lanceert in samenwerking met IBM een nieuwe start-up incubator in de stad Antwerpen. The CoFoundry zal focussen op tech-bedrijfjes die actief zijn in de cloud.

The CoFoundry is een nieuwe Belgische incubator die technologieondernemers wil helpen met het omzetten van hun idee in een duurzame start-up. De incubator zal niet enkel voorzien in een adequate werkomgeving waar ondernemers van elkaar kunnen leren (voorlopig bij Cronos in Kontich, straks in een apart gebouw in Antwerpen), maar ook in technologische ondersteuning, mentoring en in tal van opleidingen.

Daarnaast wil The CoFoundry optreden als een soort ‘co-founder’, en kan de organisatie een eerste investering faciliteren door beroep te doen op het investeringsfonds voor tech start-ups dat binnen de Cronos-groep wordt opgezet. Het einddoel is om de groei van de bedrijfjes op alle mogelijke manieren te versnellen.

Het initiatief wordt getrokken door de Cronos-groep, met IBM als structurele technische partner. “IBM stelt zijn Bluemix-cloudplatform ter beschikking van de founders, en dit aan zeer gunstige voorwaarden”, legt Kim Cnudde uit. Cnudde neemt de operationele leiding van The CoFoundry op zich. “Cronos kan dan weer technische kennis en ervaring met Bluemix inbrengen (via Craftworkz). Zelfs de implementatie van IBM’s cognitive computing initiatief Watson wordt mogelijk.”

Begin maart zou er van start gegaan worden met de ‘start-up garage’. In de komende weken en maanden gaat de organisatie actief op zoek naar potentiële founders en hun teams. “Starters die de ideation-fase voorbij zijn en die kunnen draaien op IBM komen in aanmerking”, aldus nog Cnudde. “De focus ligt uiteraard op cloudbedrijfjes. We denken bijvoorbeeld aan start-ups die werken aan internet of things-toepassingen.”

Ontwikkelingsproces

De ontwikkelingstrajecten die worden aangeboden binnen de CoFoundry zijn altijd op maat. “Er is geen vast parcours”, bevestigt Cnudde. “Elke starter zal op een ander moment in zijn ontwikkelingsproces zitten. Ondernemers die dat wensen, helpen we in hun zoektocht naar een co-founder met een technische achtergrond. Ook coördinatie van de applicatieontwikkeling behoort tot de mogelijkheden.”

Het is de bedoeling dat kandidaten betalen voor hun traject. “De prijzen zullen conform zijn met de andere start-up initiatieven in ons land, en liggen sowieso een pak lager dan wat je op de markt zou betalen”, klinkt het nog. “Wanneer het echt nodig is, kunnen we de starters helpen met zaaikapitaal vanuit het investeringsfonds dat momenteel wordt opgezet bij Cronos (in ruil voor equity of in de vorm van een lening, nvdr.).”

Cnudde denkt over een periode van 1 tot 2 jaar aan een groep van 30 tot 40 man, al beseft ze dat dit een ambitieuze doelstelling is. “Vandaag is de ruimte bij Cronos nog beperkt, maar als we morgen een leuke locatie vinden in Antwerpen kan het snel gaan. In elk geval is het de bedoeling om The CoFoundry op een ‘lean’-manier uit te bouwen, en om klein te starten maar duurzaam te groeien. En als het project succesvol is, sluiten we bijkomende initiatieven in andere Belgische steden niet uit.”

Technologisch

Dat Cronos zich met The CoFoudry op het terrein begeeft van iMinds en zelfs Telenet Idealabs, hoeft volgens de algemeen directeur geen probleem te zijn. “In een bruisende regio zoals Vlaanderen hebben meerdere initiatieven hun plaats. Overigens kijken we bij The CoFoundry echt vanuit technologische hoek naar de starters, waar je bij Idealabs duidelijk ziet dat Silicon Valley het grote voorbeeld is.”

“Belgen zitten anders in elkaar dan hun Amerikaanse sectorgenoten. Niet alleen zijn ze meer B2B-gericht, een bedrijf dat groeit tot 200 man kan hier ook een succesverhaal schrijven, het hoeft niet zo nodig een Uber te zijn. Bedrijven die met ons in zee willen gaan, moeten niet zozeer spectaculair zijn, maar wel duurzaam en degelijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content