Antwerpen opent in 2016 een StartUpVillage: ‘Een complex dat de Google-cultuur moet uitstralen’

Philip Heylen (tweede van links) en Bart De Wever (tweede van rechts) © LB

De stad Antwerpen gaat starters vanaf 2016 onderdak bieden in een ‘StartUpVillage’ nabij het Mechelseplein. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) noemt het ‘een middelbare school voor ondernemers’. Schepen van Economie Philip Heylen (CD&V) wil het complex ‘de speelse Google-cultuur’ doen uitstralen.

Via haar vastgoedbedrijf AG Vespa gaat de stad Antwerpen 2,3 miljoen euro investeren in de renovatie van een 3.300 vierkante meter groot pand bij het Mechelseplein, om er vanaf 2016 een plek te bieden aan jonge innovatieve starters in een (eerder aangekondigd) ‘StartUpVillage’.

Verlaagde huurprijs

Geïnteresseerde starters zullen er een sterk verlaagde huurprijs betalen, zodat ze in de eerste kwetsbare jaren van hun onderneming makkelijker het hoofd boven water kunnen houden en op die manier voldoende groeikansen krijgen. Ze zullen in het complex ook contacten kunnen leggen met investeerders en andere partners.

50 tot 60 bedrijfjes

Het Antwerps stadsbestuur wil naar eigen zeggen een lacune opvullen tussen het prille starten van een onderneming, dat al voldoende begeleid wordt door zogenaamde ‘business incubators’ als StartIt@KBC en Telenet Idealabs, en het volwaardig toetreden tot de markt.

In totaal zouden 50 tot 60 bedrijfjes voor een beperkte duur in het pand terechtkunnen. Ook het Vlaamse innovatie-instituut iMinds en de Universiteit Antwerpen zullen er met hun specifieke expertise aanwezig zijn.

De Wever: ‘Geen Antwerpse Silicon Valley, maar plek die eigen ondernemerstalent kansen geeft’

‘Je kan het project vergelijken met een middelbare school voor ondernemers’, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). ‘Wie al iets bewezen heeft, zal hier met zijn bedrijfje kunnen doorgroeien. Ik zal niet zeggen dat dit de Antwerpse Silicon Valley wordt, maar we willen toch proberen om ondernemerstalent van eigen bodem hier alle kansen te geven.’

Heylen: ‘Geen klassiek kantorencomplex’

Volgens schepen van Economie Philip Heylen (CD&V) zal de renovatie door middel van een sociale-economieproject gebeuren en zal het eindresultaat ‘geen klassiek kantorencomplex’ worden. ‘De StartUpVillage moet zowat de speelse Google-cultuur uitstralen’, zegt hij.

Op tien jaar tijd zouden de renovatiekosten terugbetaald raken. Daarna wordt het initiatief geëvalueerd. (Belga/MI)

Partner Content