AppGlide Video Analytics: Klaar voor een nieuw videotijdperk

Online video is the next big thing. De doorbraak van smartphone en tablet versnelt die trend alleen maar. In de strijd om de kijker is de kwaliteit van de gebruikerservaring een sleutelelement.

Online video is the next big thing. De doorbraak van smartphone en tablet versnelt die trend alleen maar. In de strijd om de kijker is de kwaliteit van de gebruikerservaring een sleutelelement.

Alcatel-Lucent speelt daar slim op in met de nieuwe venture AppGlide Video Analytics. Concreet gaat het om een managed service waarmee breedbandproviders de kwaliteit van de aangeboden online video kunnen meten. Zo verwerven ze inzicht in de manier waarop de eindgebruiker het bekijken van online video ervaart. De informatie over de geboden kwaliteit, trends in kijkgedrag en mogelijke problemen moeten telecomoperatoren, kabelmaatschappijen en andere service providers toelaten sneller problemen op te lossen en zo de klantentevredenheid te vergroten.

“Er is een enorm potentieel voor online video”, zegt Arjan van Ewijk, cto van AppGlide Video Analytics. “Niet alleen voor het gratis aanbod, maar ook voor commerciële online video. Dankzij de doorbraak van smartphone en tablet neemt de vraag naar video voortdurend toe.” Wie online video bekijkt, wil uiteraard dat daar een kwalitatieve kijkervaring tegenover staat, zeker wanneer het om een betalende dienst gaat. “Onze oplossing biedt de providers een extra wapen tegen churn”, legt Arjan van Ewijk uit. Inzicht in de kwaliteit van de ervaring laat de providers toe maatregelen te nemen wanneer die kwaliteit onvoldoende zou zijn, om zo de tevredenheid van de kijker te verhogen.

AppGlide brengt de geboden kwaliteit in kaart door verschillende meetgegevens samen te leggen, zoals gegevens uit de plug-ins van de player, content-delivery netwerk devices en routers. Het geheel bezorgt de provider een zicht op de kwaliteit die de kijker ervaart en op de prestaties van devices en netwerk. Tegelijk ondersteunt AppGlide de zoektocht naar meer kijkers – en dus meer omzet. De meetgegevens bieden inzicht in kijktrends: wat de kijker bekijkt, hoe lang en wanneer hij afhaakt. Arjan van Ewijk: “Dat moet de providers toelaten inhoud en leveringsstrategie – zowel van eigen inhoud als die van partners – af te stemmen op de behoeften van de kijkers, maar ook nieuwe klanten aan te trekken of extra inkomsten te genereren uit reclame.” Het onderzoek naar de oplossing vond in de Bell Labs in Antwerpen plaats – en vloeide in eerste instantie voort uit de boot camps die Bell Labs er organiseert. Een eerste klant zou niet lang op zich laten wachten. AppGlide Video Analytics zou intussen al met zeven providers in onderhandeling zijn.

Paspoort Naam: AppGlide Video Analytics Zetel: Antwerpen Oprichting: juni 2011 Personeel: 27

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content