A*Sign wint Apps for Antwerp

A*Sign demo op Apps for Antwerp. © DN
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

A*Sign – een app rond de aanvraag en het beheer van tijdelijk parkeerverbod – is uitgeroepen tot winnaar van editie 2015 van Apps for Antwerp.

A*Sign is een app waarmee een stad de bordjes kan beheren die burgers en bedrijven kunnen aanvragen om tijdelijk parkeerverbod te laten instellen – bijvoorbeeld in het kader van een verhuis. De burger van zijn kant kan via de app ook een aanvraag tot parkeerverbod doen. In het geval van de stad Antwerpen kan dat weliswaar al via de website van de lokale politie, maar op een erg omslachtige manier. A*Sign heeft bovendien betere ’tracking’-mogelijkheden via QR-codes, zodat verdwenen signalisatie niet langer een probleem hoeft te zijn. Op langere termijn zouden intelligente borden met een LED-scherm en een ingebouwde gps-ontvanger nog beter werken, en ook daar is de app al op voorbereid.

A*Sign gebruikt Meteor om de open data te ontsluiten. De hele app werd op amper een week tijd in elkaar gestoken, glundert Jorik Rombouts, zaakvoerder van Rombit. “Eén ontwikkelaar en één designer hebben de app erg snel én knap op poten gezet”, zegt Rombouts die zich sterk maakt dat de app ook écht ingezet kan worden. “Ik zag bijvoorbeeld net nog de mensen van de stad Genk die ook al hun interesse toonden”, aldus Rombouts.

Vijf finalisten

De jury, met vertegenwoordigers van de Stad Antwerpen, Digipolis, iMinds, IO Lab en de Vlaamse Overheid, loofde A*Sign met de knappe uitwerking van een origineel idee. A*Sign haalde het van Buurtmeter (objectieve scoring van een buurt op basis van open datasets), Let’s Fix it! (een app voor burgers die problemen met de openbare weginfrastructuur willen melden), AcleanCity (een app die info bundelt rond afval en recyclage) en Geoplus (een GIS-webapplicatie).

Sinds 2012 geeft de stad Antwerpen net als andere steden in ons land open data vrij. Het aantal datasets is ondertussen gestegen tot 270 en er blijven datasets bij komen. Nieuw is dat de stad sinds enige tijd ook open services vrijgeeft die kunnen gebruikt worden in apps of op websites. De login-service met het A-profiel van de stad Antwerpen is de eerste open service, zoals die ook door sommige apps in Apps for Antwerp geïmplementeerd werd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content