Babelgom: Haal de Babel uit uw datacommunicatie

François Van Uffelen is 41 en al een oude rot in het start-upvak. In september van 2000 sticht hij B2Boost, een hub voor de uitwisseling van gegevens voor de video-industrie, waarvan hij tot in 2006 de touwtjes in handen houdt

François Van Uffelen is 41 en al een oude rot in het start-upvak. In september van 2000 sticht hij B2Boost, een hub voor de uitwisseling van gegevens voor de video-industrie, waarvan hij tot in 2006 de touwtjes in handen houdt.

Van Uffelen herneemt dit concept van de hub voor een nieuwe ontwikkeling op basis van twee originele ideeën en daarvoor gaat hij in zee met Mathieu Pasture. Zij ontwikkelen een B2B messagingplatform, met een keuze aan protocollen en datastandaarden. Belangrijk is dat de eindgebruiker die gegevensuitwisseling zelf kan beheren en dus zijn eigen parameters kan instellen. Voorts zal elke nieuwe configuratie worden aangeboden in een catalogus die toegankelijk zal zijn voor alle gebruikers.

“Tijdens de R&D- en prototypefase stonden heel wat experts sceptisch tegenover het idee, ook intern. Ze verwachtten op termijn totale anarchie als gebruikers zelf configuraties zouden gaan definiëren. Ze dachten ook dat de tool te traag zou worden als hij online werd geplaatst”, zegt François Van Uffelen. In december 2006 zag een eerste prototype het licht. “Dankzij een vernieuwende architectuur hebben we die twee problemen kunnen oplossen.” Elke gebruikersconfiguratie staat op zichzelf, zodat ze geen invloed heeft op die van andere gebruikers, terwijl met Ajax “de online tool opmerkelijk snel en eenvoudig kan functioneren.”

Dankzij risicokapitaal heeft Babelgom in augustus 2006 een eerste bètaversie kunnen voorstellen, die nu wordt getest, met name bij eBay voor de interface tussen hun platform en dat van Babelgom. Een tweede test loopt bij Fund-X (Luxemburgs bedrijf gespecialiseerd in het beheer van uitgaven van investeringsfondsen), waar Babelgom de financiële rapporteren herformatteert die vervolgens automatisch in de interne applicatie worden ingevoegd.

Vandaag is Babelgom op zoek naar partners (Integration Experts en Unified Post hebben al getekend), en dat kunnen zowel integratoren als resellers van oplossingen zijn.

Het is de bedoeling nog in 2007 te starten met 10 pilootprojecten en de site in januari 2008 te lanceren. “De markt is gigantisch en we weten dat we op de radar van de groten zullen verschijnen. Maar we hebben een lengte voorsprong.”

Naam: BabelgomZetel: Louvain-la-NeuveOprichtingsjaar: 2006Personeel: 3 voltijds en 4/5 externe ontwikkelaarsInvesteringen en/of subsidies:Subsidies van het Waals GewestKapitaalverhoging door het risicokapitaalfonds E-Merge en Sherpa Invest: 630.000 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content