Bart Becks ruilt iMinds voor tech-fonds VentureWise

Bart Becks © .
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Bart Becks trekt de deur achter zich dicht bij iMinds en focust voortaan op zijn crowdfunding-platform Angel.me én op het nieuwe tech-fonds VentureWise, waar hij als founding partner is binnengehaald.

Niet enkel Wim De Waele houdt het voor bekeken bij iMinds, ook voorzitter van de raad van bestuur Bart Becks trekt een streep onder zijn vijfjarige mandaat bij het Gentse onderzoeksinstituut. De voormalige ceo van Belgacom/Skynet wil zich voortaan bijna exclusief gaan bezighouden met Angel.me en met het nieuwe tech-fonds VentureWise.

“Angel.me gaan we uitbouwen tot een volwaardige vennootschap die crowfunding in al zijn facetten mogelijk moet maken (ook equity en leningen)”, aldus Becks, “en enkele maanden geleden heb ik samen met Jan Vorstemans (Qunova) en Bendron Grunewald (IceVista) beslist dat ik mijn schouders mee onder VentureWise zet, als founding partner.”

Vorstermans, Grunewald en Becks brengen al hun huidige investeringen in tech-starters onder bij het nieuwe durfkapitaalfonds, en gaan samen op zoek naar extern kapitaal voor dat project. In totaal wil het trio 50 miljoen euro bij elkaar brengen, al zou er tegen eind dit jaar al een eerste closing van 15 à 20 miljoen euro rond moeten zijn.

Net zoals bij Volta Ventures is het de ambitie om early stage-investeringen te doen in tech-start-ups, maar er zijn ook enkele verschillen. Zo wil VentureWise zich meer positioneren als venture builder dan als zuiver kapitaalfonds, en mikt het vehikel in de eerste plaats op start-ups in analytics, robotica en in de media.

“Een venture builder combineert centen en ondersteuning”, gaat Becks verder. “Het is de bedoeling om de starters sneller te doen groeien en te laten schalen, en we zullen niet aarzelen om de bedrijfjes in onze portfolio naar het buitenland te brengen als dat interessant kan zijn voor hen.”

Becks oppert dat hij blij is dat er een aantal fondsen zijn opgestart in België vanuit ondernemersperspectief. “Er is nu Volta Ventures, maar ook SmartFin Capital rond Jurgen Ingels en VentyureWise”, klinkt het.

“Een hele generatie ervaren ondernemers staat klaar om jonge bedrijfjes mee te doen groeien, dat is toch wel nieuw in ons land. We denken mee met de start-ups, beleven de hoogtes en de laagtes, proberen te schalen, …. Ik doe het met Jan en met Brendon, Wim De Waele gaat samenwerken met Jurgen Ingels: we leggen een andere focus, maar we kennen elkaar goed.”

“Als er nog enkele fondsen bijkomen in België, kunnen we ook grotere rondes gaan doen, en kan er echt geschaald worden vanuit België. We zijn dat ecosysteem nu volop aan het uitbouwen, en we komen in de fase dat we kunnen zeggen: dat team kunnen we op die manier helpen, bij die jongens kunnen we misschien samen een ronde doen… Er leeft echt iets in België, en dat is fijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content