Belfius en Angel.me werven geld voor starters

© .
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Na Electrabel gaat nu ook Belfius het crowdfunding-platform Angel.me ondersteunen. “Crowdsourcing wordt een nieuwe pijler in de financiering van starters”, zegt directeur business banking Gunter De Caluwe van Belfius.

Na Electrabel gaat nu ook Belfius het crowdfunding-platform Angel.me ondersteunen. “Crowdsourcing wordt een nieuwe pijler in de financiering van starters, naast het eigen vermogen en de inbreng van de bank”, zegt directeur business banking Gunter De Caluwe van Belfius.

Crowdfunding is een fenomeen dat is komen overwaaien uit de VS en dat het mogelijk maakt om projecten (zoals de oprichting van een start-up) gefinancierd te krijgen met behulp van kleine bijdragen van een groot aantal mensen.

Angel.me moet een soort van ecosysteem worden gebaseerd op crowdfunding, waarbij een beroep gedaan wordt op fans en consumenten om beginnende starters en creatieve projecten te ondersteunen”, legt initiatiefnemer Bart Becks uit. “Die ondersteuning kan gebeuren dankzij een investering in het project (‘crowdfunding for equity’), of door de vooraankoop van producten of diensten via onze site (denk aan Kickstarter in de VS).”

Het nieuwe platform wil starters op verschillende manieren helpen. Niet alleen wordt er toegang verschaft tot startkapitaal, de wannabee-ondernemers worden ook in contact gebracht met angel investors en fondsen, en er worden ondersteunende diensten voorzien, bijvoorbeeld via mentoring.

“Ik heb al heel wat mensen en organisaties (zoals Bryo, Flanders DC en het Agentschap Ondernemen) gecontacteerd hiervoor, en de eerste reacties zijn uitermate positief”, aldus Becks. “Er zijn ook heel wat ondernemingen die jonge starters willen ondersteunen. Belfius is alvast het tweede bedrijf dat zich engageert en dat ons platform nu concreet onderschrijft.”

Belfius gaat Angel.me mee opnemen in zijn aanbod naar starters toe. De bank spreekt over een ‘derde pijler’ in de financiering van start-ups, naast het eigen vermogen en de inbreng van een financiële instelling.

“We proberen bij Belfius een globaal aanbod voor starters uit te bouwen”, geeft directeur business banking Gunter De Caluwe wat meer uitleg. “Zo werken we als enige Belgische bank samen met het Europese Investeringsfonds, dat een garantie biedt van 50 procent in bankwaarborgen voor starters. Daarnaast ondersteunen we acceleratoren zoals BetaGroup in Brussel en Idealabs in Antwerpen.”

In het geval van Angel.me wil Belfius echter een stapje verder gaan dan de puur imago gedreven ondersteuning. “We gaan samen events organiseren, en we zullen voorzien in een structurele financiële ondersteuning van Angel.me”, klinkt het. “Voorts zullen we klanten en prospecten ook actief doorverwijzen naar dit extra-bancaire platform. Het is niet de bedoeling om zélf te investeren in de projecten, of om zelf aandeelhouder te worden van een start-up.”

Het team achter Angel.me lanceerde eerder ook SonicAngel voor opkomende muziektalenten en FilmAngel.TV voor cineasten en documentairemakers in spe. Via SonicAngel.com werden intussen meer dan 40 artiesten gelanceerd, en kon ruim de helft daarvan voldoende geld ophalen om een album op te nemen (telkens tussen de 10.000 en de 50.000 euro). Filmangel hielp al een zestal projecten van de grond komen.

Jonge ondernemers kunnen zich vanaf 21 januari 2013 inschrijven via www.angel.me.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content