Belg haalt 2,7 miljoen dollar op voor de ontwikkeling van deze vreemde machine

© DR

De Belgische uitvinder van een platform voor videospelletjes in 3D haalt in de VS maar liefst 2,7 miljoen dollar op, bovenop de 4 miljoen die hij al ontvangen had. Bovendien krijgt hij de hulp van wereldspelers uit de sector. Het begin van een wereldwijd succes?

Momenteel is de naam Jan Goetgeluk nog onbekend in de Belgische technologiewereld, maar dat kan slechts een kwestie van tijd zijn: de Amerikaanse start-up Virtuix van de jongeman uit Gent boert immers goed. Het bedrijfje dat hij in 2013 in Houston in de VS oprichtte, brengt Omni op de markt. Met die machine krijgen gamers de indruk dat ze zich 360 graden kunnen draaien in een virtuele wereld zonder uit hun living te komen.

Dat op het eerste zicht lichtjes krankzinnige project heeft al investeerders en een eerste publiek kunnen overtuigen. Naast een crowdfunding van 1,1 miljoen dollar op Kickstarter (waar maar liefst 3.000 exemplaren in voorverkoop besteld zijn) is Jan Goetgeluk erin geslaagd investeerders aan te trekken via SeedINvest, een ander crowdfundingplatform. Virtuix haalde 3 miljoen dollar op bij verschillende Venture Capitalists en Mark Cuban, de eigenaar van de Landmarkbioscopen en het basketbalteam Dallas Maverick.

Belg haalt 2,7 miljoen dollar op voor de ontwikkeling van deze vreemde machine

4.000 exemplaren in voorverkoop besteld

Vandaag maakte het bedrijf bekend dat er nog eens 2,7 miljoen dollar werd opgehaald bij verschillende Venture Capitalists (Radical Investments, Scout Ventures, Tekton Ventures, enz). Het bedrag is lager dan de vorige keer, maar Jan Goetgeluk nuanceert: ‘We zien dat als een aanvulling bij onze vorige ophaling en niet echt als een ophaalronde voor serie A waarmee we nu niet willen doorgaan’. Met dat kapitaal wil hij de productie en de marketing van het Omni-platform, dat in het eerste trimester van 2015 uitkomt, versnellen. De vraag is immers erg hoog: de voorbestellingen van Omni gaan door en volgens het bedrijfje zijn er al 4.000 exemplaren besteld (ze worden aan 499 dollar per stuk verkocht).

Dat is echter niet alles. Virtuix doet ook beroep op twee experten: Kai Huang, medestichter van de firma die het bekende spel Guitare Hero ontwierp en Mike Griffith, vicevoorzitter bij Activision.

Misschien is het huidige succes van Jan Goetgeluk maar een begin. Hij positioneert zich immers in de veelbelovende sector van de virtual reality, waarin een groot aantal technologie- en internetactoren geïnteresseerd zijn. Zo is er het succes van de Oculushelm bij de tech-fanaten en de recente lancering van de augmented reality-helm van Samsung. Allemaal toestellen die nieuwe markten openen en die, als alles goed gaat, Virtuix kunnen helpen om Omni bij liefhebbers van videospelletjes te promoten … Misschien komen daarna nog andere niches aan de beurt?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content