Belgen komen met budget-tablets voor het onderwijs

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Belgische start-up Tabbled (Tablets for Education) brengt een reeks ‘budget tablets’ op de markt die op maat gemaakt is van het onderwijs. Een instapmodel kost slechts 99 euro. Tabbled is een Vlaamse tech start-up die voortvloeit uit de gelijknamige vzw. Aanvankelijk was het de bedoeling om te onderzoeken hoe technologie kan ingezet worden in het onderwijs, maar intussen begeeft het bedrijfje zich in zekere zin op het terrein van Apple met een reeks budget-toestellen die moeten concurreren met de populaire iPad. “Bij het zoeken naar een juiste hard- en softwareconfiguratie voor de Tabbled-toestellen kwamen er steevast drie elementen bovendrijven”, vertelt algemeen directeur Wouter Bouchez. “Dat waren prijs, gebruiksgemak en een open en flexibel systeem dat gemakkelijk geënt kan worden op de bestaande informatica-infrastructuur van de scholen.”

De Belgische start-up Tabbled (Tablets for Education) brengt een reeks ‘budget tablets’ op de markt die op maat gemaakt is van het onderwijs. Een instapmodel kost slechts 99 euro. Tabbled is een Vlaamse tech start-up die voortvloeit uit de gelijknamige vzw. Aanvankelijk was het de bedoeling om te onderzoeken hoe technologie kan ingezet worden in het onderwijs, maar intussen begeeft het bedrijfje zich in zekere zin op het terrein van Apple met een reeks budget-toestellen die moeten concurreren met de populaire iPad.

“Bij het zoeken naar een juiste hard- en softwareconfiguratie voor de Tabbled-toestellen kwamen er steevast drie elementen bovendrijven”, vertelt algemeen directeur Wouter Bouchez. “Dat waren prijs, gebruiksgemak en een open en flexibel systeem dat gemakkelijk geënt kan worden op de bestaande informatica-infrastructuur van de scholen.”

De zoektocht bracht Bouchez tot in Hong Kong, waar hij een betrouwbare tablet-fabrikant vond om mee in zee te gaan. “We hebben de toestellen verschillende maanden getest en er een krachtigere batterij aan toegevoegd. Vandaag voldoet het aan de verwachtingen. De verhouding prijs/kwaliteit is prima, zeker als je vergelijkt met de iPad, die heel wat scholen verplicht willen invoeren.”

Tabbled lanceert in eerste instantie 2 toestellen: de 7 inch ‘Pupiltab‘ en de 10 inch ‘Teachtab‘. Alle toestellen zijn uitgerust met Android 4 Ice Cream Sandwich, een multitouch scherm, een 1,2Ghz Cortex A8 Core processor, 2 USB poorten, een HDMI- en een MicroSD-aansluiting en 512Mb/1Gb RAM en 4Gb/16Gb intern geheugen. De toestellen zijn wifi enabled, en kunnen mits een extra dongle via 3G het internet op.

Keuze “We vinden dat alle leerlingen een tablet moeten kunnen kopen, en laten de keuze aan de ouders”, gaat Bouchez verder. “Gaan ze voor het goedkope model, of kiezen ze de duurdere versie (vanaf 149 euro)? Overigens draaien alle toestellen op dezelfde processor. Het instapmodel is ongeveer 20 euro goedkoper dan de gemiddelde prijs van het verplichte wetenschappelijke rekentoestel in het ASO, en een kleine 400 euro goedkoper dan de iPad3.”

De Tabbled-toestellen worden voorlopig niet in de winkel aangeboden. “Door de retail-stap te schrappen, kunnen we extra kosten besparen, en het toestel goedkoper aanbieden”, klinkt het nog. “Bestellingen kunnen geplaats worden via onze website, en we hebben een reeks it-consultants bereid gevonden om een goed woordje te doen in de scholen die ze bezoeken.”

Intussen worden de Tabbled-toestellen al gestest in een 40-tal Vlaamse scholen. “In 20 procent van de door ons aangeschreven scholen is men geïnteresseerd, en wil men meer informatie”, glimlacht de directeur. “Ook vanuit Wallonië krijgen we vragen, en zelfs in Nederland gaan we over de tong.”

De start-up zou volgend schooljaar tussen de 5.000 en de 15.000 tablets aan de man willen brengen. “Een extra troef is de software die we aanbieden”, besluit de directeur. “Voor tien euro extra kunnen geïnteresseerden hun tablet in MathStudio-uitvoering krijgen, dat is een krachtig wiskundepakket dat meer kan dan de beste grafische rekentoestellen.”

www.tabbled.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content