Belgen scoren in Sci-preneurship

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Twee teams met Belgische studenten werden eerste en derde in de door JA-YE en Intel georganiseerde Europese ‘sci-preneurship’ contest in Barcelona.

Twee teams met Belgische studenten werden eerste en derde in de door JA-YE en Intel georganiseerde Europese ‘sci-preneurship’ contest. In de marge van Intels ‘European Research & Innovation Conference 2012’-sessie in Barcelona, streden acht internationale studententeams om de eer in de tweede editie van de ‘sci-preneurship’ wedstrijd – een initiatief van Intel en Junior Achievement – Young Enterprise (JA-YE) Europe. Elk team moest op 24 uur tijd een product concipiëren en aanprijzen in een presentatie rond het thema ‘Building a smart, sustainable and inclusive society through research and innovation partnership’.

Onder de vlag van ‘sci-preneurship’ wordt een nauwe samenwerking tussen enerzijds technisch-wetenschappelijke en anderzijds meer commercieel gerichte studenten beoogd.
Winnaar werd het team ‘Smells like a team spirit’, met een medisch systeem dat de werking van een medicijn in een patiënt opvolgt, goed voor een efficiëntere medicatie. Volgens het team moet hierdoor het bezoek aan hospitalen teruglopen, moeten er minder grote voorraden van geneesmiddelen worden bewaakt en vermindert de vervuiling door de pharma-industrie door een lagere productie.

Het team omvatte studenten uit Tsjechië, Portugal, Zweden en ook België. Nils Franssens studeerde af aan de Karel De Grote hogeschool in Antwerpen, waar hij al scoorde als lid van de ‘CarboFraîche’ studentenonderneming (met een type ‘geurvreter’-product, http://www.carbofraiche.be/ ). Deze laatste won de Vlajo SBP finale en behaalde de zilveren medaille in de finale van de JA-YE Europe Enterprise Challenge 2012 in Skopje (Macedonië).

Een ander lid van het ‘CarboFraîche’ team, Eric De Thaey, maakte in de ‘sci-preneurship’ contest deel uit van het ‘Fairyhood’-team, dat een on-line site bedacht zodat personen uit een zelfde buurt voor elkaar boodschappen kunnen doen. Het team behaalde hiermee de derde plaats.

JA_YE Europe (www.ja-ye.org) is een Europese organisatie die het ondernemerschap bij jongeren wil stimuleren, om succesvol te zijn in een geglobaliseerde economie. In 2011 bereikte de vereniging meer dan 3 miljoen jongeren in 37 landen, zowel in het lager als middelbaar onderwijs, met praktijkgerichte educatieve programma’s.

Vlajo (www.vlajo.org) staat voor Vlaamse Jonge Ondernemingen, dat met zijn SBP (Small Business Project) op studenten in het hoger onderwijs mikt. Vlajo heeft evenwel projecten die jongeren al vanaf het lager onderwijs en zelfs jonger, wil aanspreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content