Belgisch team Demetex wint hoofdprijs op internationale ‘CleanTech Challenge’

© Demetex
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het Belgische team Demetex heeft de hoofdvogel afgeschoten op de internationale CleanTech Challenge in Londen. Het multidisciplinaire team uit Louvain-La-Neuve won 20.000 euro met een idee over precisielandbouw.

De CleanTech Challenge is een onderneem-competitie die studenten van over de hele wereld stimuleert om duurzame ondernemingen uit de grond te stampen. De deelnemende teams worden eerst op de rooster gelegd in een regionale ronde.

De studentenorganisatie AFC Leuven organiseerde de ronde in België. In totaal namen er in ons land 21 Belgische teams deel. Na twee coaching-sessies en selectierondes streden 5 Belgische teams voor het ticket naar de internationale finale in Londen.

Demetex, een multidisciplinair team uit Louvain-la-Neuve, won met een idee rond precisielandbouw. Demetex ontwikkelt een oplossing om bemesting van akkers efficiënter te maken. Gespecialiseerde camera’s, bevestigd onderaan een drone, voeren een spectrale analyse uit op gewassen. Uit deze analyse volgt de optimale hoeveelheid bemesting, zelfs tot op het niveau van een individuele plant. Zo kan de landbouw productiever zijn terwijl ze minder meststoffen gebruikt.

De internationale finale van de CleanTech Challenge vond plaats in Londen. De London Business School (LBS) en University College London (UCL) organiseren deze ‘wedstrijd’ al sinds 2009. Teams uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en Pakistan gaven het beste van zichzelf tijdens een tweedaags bootcamp.

Ook hier bleek team Demetex te sterk voor de competitie. De jongens uit Louvain-La-Neuve rijfden de hoofdprijs van €20.000 binnen. “Het team van Demetex kan die financiële injectie goed gebruiken”, geeft Thomas Vyncke van AFC Leuven een woordje uitleg.

“Het einddoel is de oprichting van een echte start-up, maar er was geld nodig om nog enkele experimenten te doen, en drones kosten veel geld. De 20.000 euro die Demetex nu binnenhaalt, zal worden ingezet om dat voorbereidend onderzoek te doen in de aanloop naar de oprichting van het bedrijfje.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content