Belgische starter Sensolus komt met GPS-tracker voor IOT-netwerk van Sigfox

© web
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Gentse start-up Sensolus heeft op het Mobile World Congress een energiezuinige GPS-tracker voorgesteld die gebruik maakt van het ‘internet of things’-netwerk van Sigfox.

GPS-trackers zijn intussen gemeengoed, maar trackers die gebruik maken van het ‘internet of things’-netwerk van Sigfox zijn helemaal nieuw. Doet Sigfox nog geen belletje rinkelen? De Franse starter rolt in verschillende Europese landen (waaronder België) low energy-netwerken uit via dewelke sensoren, electriciteitsmeters, slimme horloges en zelfs wasmachines aan het internet gekoppeld kunnen worden.

Het Gentse bedrijf Sensolus heeft op het Mobile World Congress een GPS-tracker voorgesteld die over dat netwerk communiceert. “Het voordeel van Sigfox, dat gebruik maakt van het zogeheten ‘ultra narrow band’-spectrum, is dat sensoren heel weinig energie nodig hebben om hun ding te doen. Het netwerk laat ook maar een erg beperkt dataverkeer toe”, legt Laurence Claeys van Sensolus uit.

“Traditionele GPS-trackers verbruiken veel energie, daarom werden ze tot nu toe enkel gebruikt in toestellen die een eigen energievoorziening hadden, of in toestellen die dagelijks moeten worden opgeladen”, klinkt het.

“De Stickntrack GPS-tracker die wij ontwikkeld hebben, kan 5 jaar meegaan zonder externe energievoorziening. En het Sigfox-netwerk, dat binnenkort uitgerold wordt in België, is het ideale netwerk om tracking te doen van dergelijke ‘energieloze’ apparaten.”

Toen de jongens en meisjes achter Sensolus hoorden dat Sigfox het ultra narrow band spectrum commercieel zou gaan exploiteren, besloten ze een prototype van hun energiezuinige GPS-tracker te bouwen.

Met het idee wonnen ze onder andere de ESA Innovation Award 2014 en werden ze geselecteerd voor ESA Business Incubation via Innotek. Momenteel hebben ze al succesvolle implementaties van Stickntrack uitgerold op de baan in Spanje, het Verenigd Koninkrijk, in Nederland en in Frankrijk.

Algoritme

Stickntrack is een compacte ‘stick and track’ GPS tracker met een data integriteits- en configuratie-algoritme dat ervoor zorgt dat er geen installatie, geen bekabeling en geen externe energievoorziening nodig is.

Stickntrack kan je zelf bevestigen op het toestel dat je wil volgen, en kan tot 5 jaar meegaan op 2 AA batterijen. Sensolus ontwikkelde ook API’s en een web interface waar rapporten, alerts en journeys gevisualiseerd worden voor toepassingen in de logistiek, landbouw, smart city, veiligheid en gezondheidszorg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content