BePark verkleint het parkeerprobleem

BePark heeft al voor heel wat gespreksstof gezorgd vanwege zijn belofte om de parkeerproblemen in Brussel te verminderen. Het idee is eenvoudig: bepaalde beveiligde privéparkings openbaar maken wanneer ze niet gebruikt worden, meestal ‘s avonds en ‘s nachts.

BePark heeft al voor heel wat gespreksstof gezorgd vanwege zijn belofte om de parkeerproblemen in Brussel te verminderen. Het idee is eenvoudig: bepaalde beveiligde privéparkings openbaar maken wanneer ze niet gebruikt worden, meestal ‘s avonds en ‘s nachts.

“Ik leerde het idee van ‘parksharing’ kennen tijdens een reis naar Boston. Het initiatief in kwestie, dat trouwens niet meer bestaat, was bedoeld om particulieren die parkeerplaats zochten of aanboden met elkaar in contact te brengen.

BePark wil zich onderscheiden door zich toe te spitsen op het parkeeraanbod bij bedrijven, met een specifieke focus op hotels (die een wisselende bezettingsgraad kennen naargelang het seizoen), de grootwarenhuizen (die ‘s nachts grote lege parkeerruimtes hebben) en de vastgoedsector (onderbezette parkings van gebouwen)”, vat oprichter Julien Vandeleene samen.

Op een jaar tijd kon BePark een twintigtal parkings over de streep trekken, vooral in Brussel, maar ook in Antwerpen, Luik, Brugge en Sint-Truiden, goed voor ongeveer duizend parkeerplaatsen. De uitdaging is nu om hetzelfde gedaan te krijgen bij zowel particuliere gebruikers als bedrijven zoals theaters en restaurants die ‘s avonds parkings ter beschikking willen stellen van hun klanten. Hiervoor mikt BePark op mobiele technologieën en telematica om een uniek gebruiksgemak te bieden.

Nadat de gebruiker een parkeerplaats heeft gevonden op de site BePark.be of op de app voor iPhone of Android, krijgt hij een toegangscode door te bellen naar het callcenter, of via zijn mobiele app (die de beller al heeft gegeolokaliseerd!) of door een gratis sms te sturen (voor abonnees).

De belangrijkste nieuwigheid is dat de toegangscode, die op de gsm of smartphone wordt ingetikt, de slagboom onmiddellijk activeert. “We zijn erin geslaagd om een gecentraliseerd beheer van de oproepen te combineren met een automatische controle van de verschillende soorten slagbomen. Onze technologie staat op het punt om te worden gepatenteerd”, benadrukt Julien Vandeleene trots.

Hij kan op technisch vlak rekenen op de steun van sterke ‘peters’: Grégoire de Streel en Jean-Guillaume Zustrassen, de medeoprichters van Skynet, Keytrade en recenter Tunz. Zij zijn immers allemaal aandeelhouders van het bedrijf.

BePark koestert hoge ambities: het bedrijfje werkt volop aan een ‘belangrijke’ kapitaalsverhoging en heeft al een dochteronderneming in Spanje (waar het de belangstelling geniet van Telefónica). Ook Frankrijk staat op de wachtlijst.

Paspoort Naam: BePark (www.bepark.be)

Maatschappelijke zetel: Brussel

Opgericht in: 2011

Personeel: 8 medewerkers

Financieringswijzen: startkapitaal van 78.000 euro, eigen fondsen, beleggers en leningen (met de steun van de GIMB en het Brussels Garantiefonds).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content